POETSKO GLAZBENA VEČER HRVATA CRNE GORE U KNEŽEVU DVORU

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 04. srpnja 2012. - 20:21
Autor: 

U Kneževu dvoru u Dubrovniku početkom srpnja održana je „Poetsko glazbena večer Hrvata Crne Gore". Da zaljev hrvatskih svetaca obiluje brojnim glazbenim talentima dokazali su mladi glazbenici iz Kotora :Tamara Jovičević, Paola Mitrović, Andrea Orlando, Andrea Petrović, Anita i Jelena Popović, Dora Škapul, te crkveni pjevački zbor „Sveti Tripun" sa svojim dirigentom Nikolom Čučićem.
Izvrstan glazbeno poetski događaj uz brojnu dubrovačku publiku, pratili su uvaženi gosti iz Crne Gore, veleposlanik RH u Crnoj Gori Petar Turčinović, generalni konzul RH u Kotoru Božo Vodopija , konzulica I razreda Katja Žarnić, direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina CG Derviš Selhanović, djelatnik IPA Prekograničnog programa Hrvatske i Crne Gore Damir Fak, te predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća CG Miroslav Franović.

Okupljene uzvanike, domaćine i goste pozdravio je dr. Derviš Selhanović istaknuvši među ostalim da sve ono što je dobro postoji u kulturi, te da je multikulturalnost jedna od odrednica Crne Gore koja se afirmira kroz sve manjinske narode na tom prostoru. Također je istaknuo da upravo Hrvati daju izuzetan značaj kulturi i tradiciji te da obogačuju multikulturalnost Crne Gore. Izrazivši zadovoljstvo zahvalio je domaćinima i organizatorima na uspješnoj suradnji.
Preludij i Allegro, Kreislera-Pugnanija na samom početku izvele je Dora Škapul na violini u pratni svoje profesorice klavira Tamare Jovićević. Chopinovu Etidu op. 25 br. 12 na klaviru je izvle Paola Mitrović, dok su Dopplerovu Mađarsku pastoralnu fantaziju odsvirale Andrea Petrović na flauti i Andrea Orlando na klaviru.
Tijekom večeri, renomirana dubrovačka dramska umjetnica Glorija Šoletić, čitala je djelove poezije i proze kotorskih autora, s početka 16 st. do današnjih dana, Ivana Bona-Bolice, Dominika Cecića, nadbiskupa Vicka Zmajevića, Andrije Balovića, Frana Alfirevića te Viktora Vide.
Violinistice sestre Popović, Jelena i Anita nadahnuto su odsvirale Allegro moderato, J.K.V. Kalivode.
Na samom kraju večeri djela Mozarta, A. Brucknera i R. Filke otpjevao je Crkveni zbor „Sveti Tripun" iz Kotora u pratnji Tamare Jovićević na orguljama , pod ravnanjem Nikole Čučića, voditelja i dirigenta.
Uz izvrsno muziciranje talentiranih umjetnika iz Boke kotorske, u sklopu „ Poetsko-glazbene večeri Hrvata Crne Gore" , druženje sunarodnjaka iz Hrvatske i Grne Gore nastavljeno je u ugodnom raspoloženju i nakon koncerta ,u atriju Kneževa dvora, te ugodnom večernjom šetnjom Stradunom.
Organizatori ovog kulturnog događaja su Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, Grad Dubrovnik, Dubrovačke knjižnice i Hrvatska matica iseljenika iz Dubrovnika.
Maja Mozara