VELIKA GOSPA 2012.

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 16. kolovoza 2012. - 10:50
Autor: 

Jučer je Crkva proslavila svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice na Nebo, u puku poznatu Veliku Gospu. Svete Mise služene su, pred velikim brojem vjernika, diljem Kotorske biskupije, a najsvečanije je bilo u Gospinim svetištima Gospe od Milosti i Gospe Ratačke, gdje su služene jutarnje sv. Mise, dok je centralni događaj bio na Gospi od Škrpjela. U drvenom peraškom svetištu sv. Euharistijsko slavlje predvodio je don Ante Dragobratović, koji je ujedno proslavio i 25 godina svećeništva. On je slavio srebrnu sv. Misu uz koncelebraciju više subraće svećenika.
Na tivatskom otoku Gospe od Milosti sveto Euharistijsko slavlje predvodio je msgr. Ratko Perić, biskup mostarski u zajedništvu s više svećenika.
Svetkovina Velike Gospe je državni blagdan u Hrvatskoj, Austriji, Belgiji, Čileu, Francuskoj, Grčkoj, Gvatemali, Indiji, Italiji, Kamerunu, Libanonu, Litvi, Malti, Mauricijusu, Obali Bijelokosti, Sejšelima, Poljskoj, Portugalu, Sloveniji i Španjolskoj.
Kako je bilo jučer u Gospinim svetištima naše biskupije možete pogledati na fotografijama.

Marija je uznesena na Nebo, dušom i tijelom. Nauk o Marijinu Uznesenju na Nebo, proglasio je papa Pio XII., 1950. godine. Tome prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i samo kršćanstvo. Mnogi crkveni oci i sveci poput sv. Bernarda, sv. Antuna Padovanskoga i dr., kroz stoljeća su razmatrali i pisali o Marijinu uznesenju na nebo.
Blagdan se slavi u velikom broju država, ponajviše u Evropi i Južnoj Americi.