BLAGDAN VELIKE GOSPE U BOKI

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 14. kolovoza 2013. - 10:36
Autor: 

Blagdan Velike Gospe, koji se slavi 15.kolovoza tradicionalno se obilježava u Boki kotorskoj na otoku Gospa od Škrpijela u prisutvu velikog broja mještana, hodočasnika i turista.
"Velika Gospa je dan koji je posvećen najvećem blagdanu Bogorodice, a to je njeno uznesenje na nebo ili Velika Gospa. Kršćani vjeruju u život poslije smrti, a prvi koji je pokazao taj primjer i nas osvjedočio bio je Isus Krist, drugi najsvjetliji primjer vjere jeste Bogorodica, koja je dušom i tijelom na danasnji dan slavno uznesena na nebo. Na ovaj dan podjednako i pravoslavni i katolici dolaze na Gospu zajednički slaveći Bogorodicu, jer svi smo mi Božija djeca da bi se zajedno družili i osjetili kao braća Kristova" kazao je Peraški župnik don Srećko Majić.

Sveta misa na otoku Gospe od Škrpjela je u 17,30 sati, na otoku Gospa od Milosti u 10 sati, Kotor - crkva Bl. Ozane u 8 sati, Sv.Klare u 19 sati, u Škaljarima crkva Gospa od Snijega u 9 sati, Sutomore Gospa Ratačka u 10 sati.
Svetkovina Velike Gospe je državni blagdan u Hrvatskoj, Austriji, Belgiji, Čileu, Francuskoj, Grčkoj, Gvatemali, Indiji, Italiji, Kamerunu, Libanonu, Litvi, Malti, Mauricijusu, Obali Bijelokosti, Sejšelima, Poljskoj, Portugalu, Sloveniji i Španjolskoj.
Nauk o Marijinu Uznesenju na Nebo, proglasio je papa Pio XII., 1950. godine. Tome prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i samo kršćanstvo. Mnogi crkveni oci i sveci poput Sv. Bernarda, Sv. Antuna Padovanskoga i dr., kroz stoljeća su razmatrali i pisali o Marijinu Uznesenju na Nebo.