PLANIRAJU ITINERERE I POVEZUJU PRIVREDU

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 17. svibnja 2012. - 14:35
Autor: 

Nakon skoro godinu dana sprovodjenja IPA projekta prekogranične saradnje "Razvoj turističkog itinerera u prekograničnoj oblasti izmedju Bosne i Hercegovine i Crne Gore" čiji su nosioci "Montenegro biznis alijansa"(MBA) iz Podgorice i Privredna komora Kantona Sarajevo, sakupljeni su i obradjeni podaci o prirodnim i kulturno istorijskim atrakcijama u prekograničnim regijama dviju država koje su obuhvaćene projektom, te podaci o lokalnim turističkim i proizvodnim preduzećima koja prave autohtone lokalne proizvode zanimljeve za turiste i turistčku privredu. Uradjeni su info-leci o samom projektu vrijednom 220 tisuća eura a koga sa 174,5 tisuća eura sufinasira EU, odnosno općinama koje su uključene u projekat sa obje strane granice – Tivat, Kotor, Herceg Novi i Nikšić iz Crne Gore, odnosno Sarajevo Stari Grad, Konjic, Jablanica, Mostar, Čapljina, Stolac i Trebinje iz BiH, a održane su i dvije radionice u Sarajevu, odnosno Tivtu na temu turističke valorizacije i promocije prirodnih i kulturno istorijskih znamenitosti u prekograničnom regionu.

Ove aktivnosti predstavljene su danas u Tivtu na promociji do sada uradjenog u sklopu ovog projekta, kao i promociji aktivnosti Turističko-proizvodnog (TP) centra Kotor koji uz isti takav TP centar Sarajevo, sprovode ovaj projekta prekogranične saradnje Crne Gore i BiH.
Inače, projekat "Razvoj turističkog itinerera u prekograničnoj oblasti izmedju Bosne i Hercegovine i Crne Gore" ima za cilj da poveže ljude i privredu dva regiona, poveća razmjenu dobara, poveća promet i prihod u dijelu graničnog pojasa BiH i Crne Gore, te poveća obim proizvodnje nacionalnih proizvoda.
„Za početak ćemo napraviti dvije rute turističkih itinerara za posjetioce iz inostranstva kojima su inače Crna Gora i BiH same, previše male destinacije. Ovako će uz povezivanje lokalnih turističkih radnika, proizvodjača autohtonih proizvoda i zajedničku prezentaciju prirodnih i kulturno-istorijskih atrakcija, turisti moći da u dva dana obidju po jednu prekograničnu rutu i vide najbolje što nude opštine iz Crne Gore i BiH uključene u ovaj projekat."- kazala je Andjela Milošević iz MBA.
Vlasta Božinović, menadžerka TP centra Kotor, naglasila je da je napravljena velika baza podataka koja uključuje oko 200 turističkih i proizvodnih kompanija iz obje države, pedesetak authtonih lokalnih proizvoda od vode, vina i prehrambenih proizvoda, do specifičnih proizvoda od drva, kamena i gvoždja, kao i o preko 200 prirodnih i kulturno-istorijskuih atrakcija sa obje strane granice. Iz ovoga će, uz već objavljene letke, proizaći i dvije specijalizovane brošure, mape itinera i poseban web sajt na adrsi www.itinereri.com, a sve sa ciljem da unapredi ekonomsku saradnju u prekograničnoj regiji Crne Gore i BiH u oblasti turizma i proizvodnje specifičnih lokalnih proizvoda.
Siniša Luković