STANICA ZA KONTROLU KVALITETA ZRAKA

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 30. ožujka 2012. - 20:07
Autor: 

Danas je na parkingu u ulici II Dalmatinske brigade, u sklopu aktivnosti na uspostavljanju državne mreže stanica za praćenje kvaliteta zraka zvanično puštena u rad automatska stacionarna stanica.
Svečanom puštanju u rad stanice za praćenje kvaliteta zraka prisustvovali su ravnateljica Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore Daliborka Pejović, Predsjednik Općine Tivat Miodrag Kankaraš, savjetnik u agenciji Gordana Đukanović.

Ova stanica treba da pokaže kakav je kvalitet zraka koji udišu građani Tivta u urbanoj zoni. Parametri koji se mjere su regulisani evropskom uredbom. Prvi rezultate biće poznati uskoro, a na mjesečnom nivou imati ćemo prave pokazatelje. Ovakve stanice su instalirane u sedam gradova u Crnoj Gori. Troškovi rada stanica na godišnjem nivou su od 12.000 - 18.000€ a finansiranje će snosit agencija.
"Sa zadovoljstvom mogu kazati da smo danas na državnom nivou uspostavili državnu mrežu stanica za mjerenje kvalitete zraka. Za svaki parametar koji je uzet je relevantan i validan tako da ga možemo dostaviti i nadležnim organima Europske unije. Mi ćemo sada redovno pratiti kvalitet zraka u općini Tivat. U slučaju prekomjernog zagađenja i loših rezultata, ekološka inspekcija će zhodno zakonskim ovlaštenjima reagirati otkriti zagađivače sankcionisati i donijeti mjere kako bi smanjili zagađenost kazala je Daliborka Pejović.
"Stanica za mjerenje kvaliteta zraka je veoma značajna za kvalitet življena građana Tivta ali i za razvoj turističke privrede jer čist zrak je veoma bitan preduslov dobrog razvoja turističke privrede. Općina Tivat je finansirala ovaj projekat u cijelosti" - kazao je gradonačelnik Miodrag Kankaraš.
 
Audio: Ravnateljica Agencije za životnu sredinu Daliborka Pejović

Audio: Gradonačelnik Miodrag Kankaraš