Uskršnji poklon Kotoru

Emitirano: 
Četvrtak, 17. travnja 2014.

U Kotoru je danas nakon nakon Sv. Mise posvete ulja, obavljen blagoslov pisanice, Uskršnje jaje od oko 2 metra visine, izrađene od poliestera, koje su oslikali hrvatski umjetnici naivci sa motivima iz Boke kotorske, u prisustvu sveštenstva i delegacije koja je u Kotor došla iz Koprivničko-križevačke županije.

"Kotorskoj buskupiji, ovu "pisanicu od srca", simbol mira i prijateljstva, za blagdan Uskrsa 2014.godine poklanjaju grad Kprivnica i koprivničko-križevačka županija iz prijateljske Hrvatske. Pisanicu su maniri naivnog slikarstva oslikali slikari: Josip Gregurić, Đuro Jaković, Stjepan Pongrac i Zlatko Štrfiček" - piše na tabli ispred porte katedrale Sv. Tripuna.

Od 2008. godine pisanica (šareno mašćeno jaje) u Hrvatskoj ima status nematerijalnoga dobra. Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije je 2009. godine pokrenula projekt izrade velikih uskršnjih jaja, od poliestera, oslikanih u maniri naive u suradnji sa slikarima naivcima.

Ova šarena jaja dobili su na poklon do danas gradovi: Madrid, New York, Budimpešta, Bratislava, Klagenfurt, Zagreb, Varaždin, Koprivnica, Bjelovar, Đurđevac, Križevci, Molve i drugi

Ove godine pisanicu dobit će gradovi Kotor, Pariz i Riga, europska prijestolnica kulture 2014.