Dubrovački vjesnik

Braća Šaltić briljirali su na županijskom natjecanju iz matematike u svojim kategorijama, nižu uspjehe od osnovne škole, nadareni, izvrsni su učenici, pasionirani šahisti, jedan ljubopitljiv, a drugi odmjeren. Očigledno je da su odrastali u obitelji i odgoju koji je duboko vrijednosno angažiran te, iako je to važan dio njih, ne streme samo stjecanju znanja i razvoju sposobnosti. Za uskrsne praznike idu k roditeljima u Bar, u Crnu Goru, gdje su rođeni i pohađali osnovnu školu, a onda se opet vraćaju u Učenički dom Dubrovnik, na Pilama.

Slavni Britanac i veliki glazbenik, 78-godišnji Tom Jones, dobitnik Grammyja i niza uglednih priznanja, nositelj viteške titule Sir koju mu je kraljica Elizabeta II. dodijelila 2006. godine, nastupit će u Dubrovniku 1. srpnja u povodu 70 godina Dubrovačkih ljetnih igara.

Pjevači svih generacija "Malog raspjevanog Dubrovnika", ali i svi koji su odrasli s njihovim pjesmama, a nisu bili "službeno" članovi zbora, okupili su se jučer  u 13 sati na skalinima ispred crkve sv. Vlaha i pjesmom se oprostili od dunda Đela Jusića.

Četvrtak, 24. siječnja 2019.

Nakon kratke rasprave zatvorene za javnost predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica otkrio je imena ovogodišnjih laureata odnosno dobitnika nagrada Grada Dubrovnika.

Nagrada Grada Dubrovnika za životno djelo ove godine ide u ruke maestra Đela Jusića.

Nagradu Grada Dubrovnika za 2018. godinu dobili su Lučiano Luči Capurso, Daniel Guischard, Dubravako Kovačević, mons. don Toma Lučić, prof. Luko Milić i Gošk Dubrovnik 1919.

Europska komisija objavila je jučer prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u Europskoj uniji u 2019. godini, dajući državama članicama slobodu da odluče žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. Prema prijedlogu Europske komisije, svaka država članica bi do travnja 2019. godine trebala odlučiti namjerava li trajno primjenjivati ljetno ili zimsko računanje vremena kako bi se olakšala tranzicija. 

Nedjelja, 26. kolovoza 2018.

Nakon koncertne završnice ispred crkve sv. Vlaha tijekom koje je nastupio američki orguljaš Cameron Carpenter sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije i kojim je ravnao talijanski dirigent Daniele Rustioni u svečanoj ceremoniji zatvorene su 69. Dubrovačke ljetne igre. U ceremoniji su sudjelovali ovogodišnji predstavnici dramskog, ali i glazbenog festivalskog ansambla.

Srijeda, 11. srpnja 2018.

Podizanjem zastave Libertas ispred Crkve sv. Vlaha po 69. put otvorene su Dubrovačke ljetne igre, a Grad je prepušten umjetnicima i umjetnosti. Pozdravivši sve okupljene, uvodni je govor održao dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Nakon više od tri desetljeća uspješno je završena obnova Biskupske palače, povijesnog mjesta življenja biskupa u Dubrovniku od polovice 19. stoljeća sve do velikog  potresa 1979. godine. Svečanost otvorenja palače održat će se u utorak, 10. srpnja 2018. godine u 10 sati na Poljani Marina Držića, između Biskupske palače i katedrale Gospe Velike. U sklopu programa palača će biti blagoslovljena, a dubrovački biskup mons. Mate Uzinić planira useliti 21. rujna, na blagdan svog nebeskog zaštitnika svetog Mateja.

Ponedjeljak, 25. lipnja 2018.

Danas, 25. lipnja, slavimo Dan državnosti, državni blagdan koji označava povijesnu odluku Sabora donesenu istoga datuma 1991. godine, Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom.

Kakav je osjećaj čuti prekrasne zvukove glazbe u 5 sati ujutro, praćene izlaskom pomalo mističnog, prvog ljetnog sunca doznalo je nekoliko stotina posjetitelja na jutrošnjem koncertu Ane Rucner i njezinih gostiju. Zvuci glazbe stapali su se s ljepotom prirode i stvorili nestvarno lijepi kadar kojeg je teško opisati riječima. Ana Rucner, akademska glazbenica, po osmi je put održala svoj tradicionalni koncert Pozdrav ljetu, u sklopu autorskog festivala Ana u Gradu.

Stranice

Subscribe to RSS - Dubrovački vjesnik