Otvorene 69. Dubrovačke ljetne igre

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 11. srpnja 2018. - 8:43

Podizanjem zastave Libertas ispred Crkve sv. Vlaha po 69. put otvorene su Dubrovačke ljetne igre, a Grad je prepušten umjetnicima i umjetnosti. Pozdravivši sve okupljene, uvodni je govor održao dubrovački gradonačelnik Mato Franković.
- Grad prije svega mora biti mjesto života, rada, okupljanja i razvoja njegovih građana. Ako Grad bude po mjeri njegovih stanovnika, bit će privlačniji i našim gostima i posjetiteljima. Kao gradonačelnik ustrajat ću stoga da Dubrovnik vratim njegovim građanima, da Gradu vratimo njegove mlade, djecu, da kreiramo okvir za ugodan i ispunjen život, popraćen kvalitetnom infrastrukturom. To sam dužan činiti kako prema onima koji su nam ovaj grad ostavili na čuvanje, ali prije svega kako bismo osigurali budućnost našoj djeci i unucima. Mi u svom Gradu najbolje znamo što nam treba, koji su naši problemi i na koji ih način želimo i možemo riješiti. Upravo zato, u Zagrebu pred središnjom vlašću, zagovaram i nastavljam se boriti da se lokalnim samoupravama daju veće ovlasti, ali i odgovornost u upravljanju vlastitom sredinom. Vjerujem kako bi takav pristup i model upravljanja diljem Hrvatske u konačnici preokrenuo negativne trendove i pomogao da se Republika Hrvatska razvije onako kako svi želimo i očekujemo. U tom pogledu i umjetnost je neizostavni dio razvoja jednog društva. Tehnologija i umjetnost danas, gotovo partnerski, dijele isti sudbinski prostor civilizacijskog razvoja čovjeka. Stoga, otvorimo se, mijenjajmo se, prilagođavajmo se vremenima, budimo hrabri i odvažni, umjereni i mudri. I ne zaboravljajmo! S tom mišlju, dragim gostima želim da se u Gradu osjećaju kao kod kuće: zadovoljno, ispunjeno i dobro došlo, kazao je Franković citirajući čuvenu rečenicu Siniše Glavaševića "Grad - to ste vi!", a povremeno se čulo i urlikanje navijača koji su gledali nogometnu utakmicu. 

Franković je kasnije čitao prijevod kneževa govora koji je bio na latinskom te se tako ponovno uključio u ceremoniju. 
Režiju i scenarij za ovogodišnju ceremoniju otvaranja potpisuje pomoćnik za dramski program Saša Božić, a pod ravnanjem pomoćnika za glazbeni program, maestra Tomislava Fačinija, glazbu su izveli Zagrebačka filharmonija, Dječji zbor WDR-a iz Dortmunda, Akademski zbor Pro musica iz Mostara, Dubrovački komorni zbor, Mješoviti zbor Libertas i ženska klapa Folklornog ansambla Linđo. Inače, neizostavan dio otvaranja je Folklorni ansambl Linđo, kao i Festivalski dramski ansambl čiji su ovogodišnji predstavnici bili Nataša Dangubić, Nikša Butijer, Ozren Grabarić, Nika Lasić, Izmira Brautović i Krunoslav Šarić, uz studente glume i plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Dangubić je bila moderatorica otvaranja, Butijer je bio knez, a Šariću je pripala čast recitirati Himnu slobodi. Posebnu ulogu imali su građani Dubrovnika - Zora Brajević, Luciano Capurso – Luči.

Uz legendarne pjesme Dubrovačkih trubadura, mogle su se čuti i klasične skladbe, tema iz serije ”Igre prijestolja” kao i ulomci iz djela Marina Držića te akademika Luka Paljetka.

Pored brojnih uzvanika iz kulturnog, političkog i javnog života, ceremoniju su pratili predsjednik Sabora Gordan Jandroković, izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Renata Margaretić Urlić, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. Giuseppe Pinto, saborski zastupnici i europarlamentarci te brojni drugi.
Nakon podizanja zastave Libertas pa sve do 25. kolovoza, 20 ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika postat će mjesto susreta za približno 2.000 umjetnika iz cijeloga svijeta koji će pred međunarodnom publikom od 60 tisuća domaćih i inozemnih posjetitelja izvesti oko 80 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.

Po završetku ceremonije, uslijedilo je druženje na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik.