studenog 2014

Nedjelja, 30. studenog 2014.

Sinoć je u Šoping centru Kamelija, na neobičan i zabavan način obilježen "29.novembar", dan nekadašnje države SFRJ. 

Proslava je započela intoniranjem himne „Hej Sloveni“ i pozdravnim govorom Marka Perkovića, generalnog konzula konzulata SFRJ, sa sjedištem u Tivtu.

Nedjelja, 30. studenog 2014.

Sinoć je u Dubrovniku održana pjesnička večer Mladena Lompara pod nazivom "23 godine poslije". U punoj Čitaonici Narodne knjižnice Grad okupili su se brojni ljubitelji Lomparove poezije i poštovaoci njegovog lika i djela, pokazujući da ne zaboravljaju njegovu hrabrost i protivljenje napadima na Dubrovnik.

Na početku večeri nazočnima se obratila Vesna Čučić, ravnateljica Dubrovačkih knjižnica i predsjednica Matice hrvatske Ogranak Dubrovnik. Ona je pozdravila cijenjenog gosta sa Cetinja i poželjela mu dobrodošlicu.

Sinoć je u prepunoj dvorani Centra za kulturu "Nikola Đurković", četvrtu godinu za redom održan koncert "Od Kvarnera pa do lijepe Boke", u organizaciji Hrvatskog građanskog društva i vokalno instrumentalnog sastava "Lungomare".
Medijatorica večeri, kotorska  pjesnikinja Dubravka Jovanović je u svom prepoznatljivom i poetičnom stilu pozdravila nazočne i najavila goste večeri.

Mirjani Kristović (35), žrtvi ekstremnog obiteljskog nasilja iz Župe dubrovačke, i njezinoj djeci u dobi od deset, osam i šest godina, koja se nalaze u Dječjem domu "Maslina" u Dubrovniku, dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić, odnosno dubrovačka Biskupija, ponudili su plaćanje stana i režija ako Mirjana Kristović pronađe stan za sebe i djecu.

Sinoć je u Zagrebu, u organizaciji Hrvatske bratovštine „Bokeljska mornarica 809“ Zagreb, u povodu devedesete obljetnice njezina djelovanja, u Muzeju za umjetnost i obrt održana poetska večer pod nazivom „Večer bokeljske poezije“. Pred više od 100 uzvanika predstavljena je nova knjiga poezije kotorske pjesnikinje Dubravke Jovanović, pod nazivom „Iza koltrine“. O knjizi su nadahnuto govorili Jasminka Grgurević, Željko Brguljan i akademik Tonko Maroević, a stihove pjesama recitirala je sama autorica.

Foto: Mato Dabović

Sinoć je u župnoj crkvi sv. Ane u Đurićima održana promocija fotomonografije autora Frana Ercegovića pod nazivom „Hrvatski vjerski objekti u Boki Kotorskoj“.

Na početku večeri nazočne je, ispred nevladine udruge „Zaliv hrvatskih  svetaca“ iz Jošice, pozdravio Jakša Andrić. Andrić je najavio gospodina Miroslava Marušića "novinara i dugogodišnjeg direktora Radio Dux-a, zapaženog po brojnim originalnim tekstovima i radio emisijama, po intervjuima s pojedincima koji se svrstavaju u sam vrh svjetske nauke, politike, a posebno se ističe po autorstvu na već poznatom portalu Boka News“.

U sklopu kampanje 16 dana akcija protiv nasilja nad ženama, Centar za žensko i mirovno obrazovanje Anima će 29. studenog (subota) od 11 do 13 sati realizirati akciju „Sve smo meta“ povodom obilježavanja Međunarodnog dana braniteljski/a ljudskih prava.

Cilj je da se skrene pažnja javnosti na nasilje i kršenje ljudskih prava aktivistica koje se bore za ženska prava u Crnoj Gori, a koje je postalo svakodnevna pojava.

Stranice