Biskup Uzinić plaćat će Mirjani i djeci najam stana

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 29. studenog 2014. - 12:32

Mirjani Kristović (35), žrtvi ekstremnog obiteljskog nasilja iz Župe dubrovačke, i njezinoj djeci u dobi od deset, osam i šest godina, koja se nalaze u Dječjem domu "Maslina" u Dubrovniku, dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić, odnosno dubrovačka Biskupija, ponudili su plaćanje stana i režija ako Mirjana Kristović pronađe stan za sebe i djecu.

– Jučer sam bila na razgovoru s biskupom Matom Uzinićem koji mi je obećao da će me primiti. Rekao mi je kako ga je dubrovački Centar za socijalnu skrb upoznao s mojim problemom, no kako mu sve nisu ispričali, odnosno rekli su mu samo ono što ide njima u prilog, i ja sam biskupa upoznala s dijelom svoga problema.

Biskup mi je rekao kako Biskupija nema svojih stanova koje mi može ponuditi za smještaj, ali mi je ponudio, ako za sebe i djecu nađem stan u kojemu bismo mogli živjeti, da će Biskupija plaćati stanarinu i režije.

Ujedno mi je ponudio karitativnu pomoć u hrani i odjeći ako mi to bude potrebno. Kako djeca još uvijek borave u "Maslini", njima hrana ne treba, budući da tamo jedu, a ja još uvijek zbog ozljeda i operativnih zahvata ne mogu jesti krutu hranu, nego samo kašastu, odnosno tekuću, pa mi pomoć u hrani još ne treba – kazuje Mirjana Kristović.

Kako smo već pisali u "Slobodnoj", Mirjanu Kristović je u kolovozu ove godine pijani suprug Ilija mačetom, sjekirom ili kosirom izmasakrirao po glavi i licu, nanijevši joj teške tjelesne ozljede opasne za život, dovevši je do neprepoznatljivosti.

Brzom medicinskom obradom i operativnim zahvatima koje je vješto u splitskom KBC-u obavio dr. Slaven Lupi-Ferandin, maksilofacijalni kirurg, Mirjani je spašen život i u velikoj mjeri vraćen izgled, izgubljen u bezumnom napadu.

Nakon tog šoka, žena koja je bila žrtva ekstremnog obiteljskog nasilja doživjela je još jedan šok, kada joj je Centar za socijalnu skrb u Dubrovniku oduzeo djecu i smjestio ih u Dječji dom "Maslina". Naknadno su djeci pronašli udomiteljsku obitelj u Zagrebu, no tamo ipak, nakon pisanja medija o ovom slučaju, djeca nisu smještena, nego su ostavljena u Dubrovniku, gdje će biti blizu svoje majke.

Nema povratka

– Sada moram pronaći stan kako bih mogla biti sa svojom djecom. Međutim, u pronalaženju stana imam velike poteškoće budući da mi nitko ne želi iznajmiti stan. Kada čuju o kome je riječ, ne žele mi dati stan u najam jer se ljudi boje da će Ilija izići iz pritvora i opet učiniti nešto ružno.

Ipak se nadam kako će se netko "smilovati" i iznajmiti mi stan. Samo želim biti sa svojom djecom, a to jedino mogu biti u unajmljenom stanu, budući da iz Centra za socijalnu skrb govore kako mi djeca ne smiju biti u kući u kojoj me je Ilija napao – kazuje Mirjana Kristović.

Muž nasilnik raspituje se...

Ilija Kristović još je uvijek u pritvoru dubrovačkog zatvora, međutim, po Mirjaninim riječima, tu i tamo nazove svoju majku na telefon.

– Pitao je za djecu i za mene. Zanimalo ga je jesam li išla kod liječnika i kako sam. Nakon svega što mi je učinio, još ima obraza pitati kako sam – kazuje Mirjana Kristović.

IVICA MARKOVIĆ