rujna 2013

Utorak, 01. listopada 2013.

Dubrovnik, 1. listopada 2013. (Radio Dux) – Pod geslom "Da se ne zaboravi" Dubrovčani se danas prisjećaju 22. obljetnice od početka srpsko-crnogorske agresije na Dubrovnik i hrvatski jug.
Više od 13 tisuća pripadnika JNA pomognuti rezervistima iz Srbije i Crne Gore točno u 6 sati 1. listopada 1991. godine s kopna, mora i zraka napali su hrvatski jug. Grad Dubrovnik ostao je bez vode i struje i telekomunikacijskih veza i bio je potpuno odsječen od ostalih dijelova Hrvatske. Grad je branilo 750 slabo naoružanih branitelja.

Ponedjeljak, 30. rujna 2013.

Tivat, 30. rujna 2013. (Radio Dux) - NVO Djeca Tivta - Dječji savez i kompanija Adriatic Marinas – Porto Montenegro od 30. rujna do 4. listopada obilježit će tjedan posvećen djeci, koja se organizira pod motom "Stazom sunca i djetinjstva". Tijekom tjedna, mališane iz Tivta očekuje čitav niz obrazovno-zabavnih programa, kroz suradnju sa tivatskim obrazovnim ustanovama.
Predstavnici Dječjeg Saveza i Porto Montenegra, u ponedeljak 30. rujna, obići će više od 220 đaka prvaka tivatskih osnovnih škola, i uručiti im bilježnice i olovke za njihova prva ispisana slova, a Dječji savez muzički CD s numerama sa festivala Naša radost.

Kotor 30. rujna 2013. (Radio Dux) - Izložba srebrnih zavjetnih pločica Kotorske biskupije iz crkvi u Perastu, Dobroti, Kotoru, Mulu, Prčnju i Stolivu, pod nazivom "Ex-voto - zavjetni darovi bokeljskih pomoraca" bit će otvorena 5.listopada - subota, u crkvi sv.Kvirina u 18 sati na otoku Krk.
Izložba je dio programa obilježavanja jedne od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u povijesti, Bitki kod Lepanta, 7. listopada 1571., u kojoj su se sukobile snage kršćana i muslimana sudjelovala je i krčka galija "Cristo Ressussitato" ("Uskrsli Krist").

Tivat 29. rujna 2013. (Radio Dux) - Dvadeset i osam članova Organizacije mladih Atlantskog kluba Crne Gore (YATA) danas su sa brodova u more ispred zaliva Boke kotorske, bacili ukupno 29 zapečaćenih boca sa porukama zašto bi po njima, Crna Gora trebalo da postane članica NATO-a. U maniru starih pomoraca na jedrenjacima koji su porukama u boci nekada pokušavali da komuniciraju sa obalom sa dalekih oceana, mladi članovi Atlanstkog kluba danas su sa dvije jedrilice tipa „ELAN 43R" Mornarice Vojske Crne Gore na kojima su za ovu priliku bile istaknute i zastave Alijanse, u more, oko pola milje jugoistočno od ostrva Mamula, bacili boce sa svojim porukama. Ako ih morske struje ne vrate na crnogorsku obalu, izvjesno je da će većina tih boca stići upravo u države članice NATO – Hrvatsku, Sloveniju, Italiju i Albaniju jer su sve države koje izlaze na Jadran osim Crne Gore i BiH, već u Sjevernoatlantskoj alijansi.

Herceg-Novi, 29. rujna 2013. (Radio Dux) - Lov na sabljarku prava je atrakcija u svijetu, a posljednjih godina i na Jadranu. Prvi puta takmičenje "Big game fishing", ribolov na tune i sabljarke, održano je u protekla tri dana na 12 milja od Herceg Novog.
Trodnevno takmičenje "Big game" u lovu na tune i sabljarke počelo je u četvrtak u Herceg Novom, kada je na otvoreno more isplovilo 13 brodova sa posadama iz Gradske luke.
Novljanin Raco Gardašević je i najzaslužniji, uz Sportsko-ribolovni klub "Jugole Grakalić" za organizaciju prvog trodnevnog "Big game" u Herceg Novom.

Nedjelja, 29. rujna 2013.

Rijeka 29.rujna 2013.(Radio Dux) - Mađarski "Wild Joe" s komilarom Martonom Josza pobjednik je prve Regate tisuću otoka ispred hrvatske posade jedrilice "Damaco" s Berislavom Vranićem za kormilom, dok je treće mjesto osvojila austrijska "Hidra" Goeste Pongratza.
Drugo jedrenje od Proto Montenegra do Rijeka nije bilo u milosti Eola. Samo su "Wild Joe" i "Damaco" završili unutar vremenskog ograničenja. Neke su jedrilice odustale prije cilja, a "Cuba Lubre", "Waypoint" i "Black Cat" su još jedrile kada je isteklo vremensko ograničenje čime su zaslužile bar simboličnu nagradu za izdržljivost. "Wild Joe" je s dvije pobjede uvjerljivo osvojio naslove pobjednika uz rekorde u realnom jedrenom vremenu u obje etape, te bacio rukavicu izazova ostalim jedrilicama u godinama koje slijede. Konačni rezultati ...

Cetinje 28. rujna 2013. (Radio Dux) - Avanturistički park Lovćen u suradnji s plesnim klubom "MontenegroDance" organizira Zumba open air master class.
Zumba open air master class će se održati u nedjelju, 29. rujna s početkom u 13 sati u Avanturističkom parku Lovćen na Ivanovim koritima, uz licencirane instruktorke iz plesnog kluba "MontenegroDance".

Subota, 28. rujna 2013.

Herceg-Novi 28. rujna 2013. (Radio Dux) - Povodom snimanje horor filma "Mamula", u režiji Milana Todorovića, koje je u toku od 20. rujna u petak je upriličeno druženje novinara sa glumačkom i autorskom ekipom u selu Rose.
"Film se snima na engleskom jeziku, u žanru koji je kod nas rijedak, ali u svijetu vrlo tražen i nadamo se širokoj međunarodnoj distribuciji", rekao je producent Marko Jocić iz beogradske kompanije "Viktorija film".
Scenario za novi film napisali su Marko Backović, Milan Konjević i Beri Kiting, kako javlja Radio Jadran.

Tivat, 27. rujna 2013. (Radio Dux) - Porto Montenegro i Ministarstvo nauke Crne Gore, u saradnji sa Fondacijom za promociju nauke Prona i Centrom za promociju nauke iz Beograda, organizira "Otvoreni vikend nauke u Porto Montenegru", u subotu 28. i u nedjelju 29. rujna.
Zanimljivo i nazaboravno putovanje kroz svijet nauke, započinje Projekcijom u mobilnom planetarijumu, u subotu, 28. rujna od 16 sati, u upravnoj zgradi kompanije Adriatic Marinas (bivši Dom Vojske) u Tivtu. Projekcije u planetarijumu odvijaće se na svakih sat vremena, do 19 sati, a maksimalan kapacitet planetarijuma je pedeset osoba. U nedjelju, 29. rujna, projekcije počinju već od 12 sati, a poslednja je zakazana za 18 sati.

Kotor 27. rujna 2013. (Radio Dux) - Shopping Centar Kamelija , NVO "Šore od mota" pokrenuli humanitarnu akciju za rekonstrukciju Dječijeg odjeljenja bolnice u Kotoru pod nazivom„Sunce u pelenama 2".
Prošle godine u istoj organizaciji uspjesno je zavrsena i humanitarna akcija „Sunce u pelenama" za rekonstrukciju Porodilista u Kotoru .Vrijednost projekta iznosila je 50 tisuća eura a organizatorima je uručena i nagrada „Iskra" za filantropiju ,Cetinje 2012..

Stranice