"OTVORENI VIKEND NAUKE U PORTO MONTENEGRU"

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 27. rujna 2013. - 10:52
Autor: 

Porto Montenegro i Ministarstvo nauke Crne Gore, u saradnji sa Fondacijom za promociju nauke Prona i Centrom za promociju nauke iz Beograda, organizira "Otvoreni vikend nauke u Porto Montenegru", u subotu 28. i u nedjelju 29. rujna.
Zanimljivo i nazaboravno putovanje kroz svijet nauke, započinje Projekcijom u mobilnom planetarijumu, u subotu, 28. rujna od 16 sati, u upravnoj zgradi kompanije Adriatic Marinas (bivši Dom Vojske) u Tivtu. Projekcije u planetarijumu odvijaće se na svakih sat vremena, do 19 sati, a maksimalan kapacitet planetarijuma je pedeset osoba. U nedjelju, 29. rujna, projekcije počinju već od 12 sati, a poslednja je zakazana za 18 sati.

Zbirka pomorskog nasljeđa u toku Otvorenog vikenda nauke postaće svojevrsna naučna laboratorija. U subotu 28. rujna od 16 sati do 20 sati, i u nedjelju 29. rujna od 12 sati do 17 sati, Fondacija za promociju nauke i istraživanja Prona osmislila je specijalne radionice, koje će školarcima omogućiti da kroz igru i zabavu otkriju zakone fizike, matematike, hemije, ali i da se oprobaju u kvizovima znanja, mozgalicama i različitim ogledima. Pored toga, tim mladih naučnika i istraživača Prona-e biće zadužen i za izvođenje zanimljivih i atraktivnih eksperimenata iz biologije, fizike i hemije.
Planetarijum pruža avanturu istraživanja svemira - projektuje slike zvjezdanog neba i nebrojenih spektakularnih objekata Univerzuma, stvarajući tako nezamjenjivo obrazovno iskustvo. On inspiriše i obrazuje sve starosne kategorije o našem okruženju, samoj planeti Zemlji i našem mjestu u Univerzumu. Projekcije u mobilnom planetarijumu jedinstvena su prilika za proširivanje znanja i predstavljaju izuzetno zanimljiv i atraktivan način za bliže upoznavanje s astronomijom i srodnim naukama. Upravo su planetarijumi korišteni za obuku astronauta u programima Apollo i Gemini u kritičnim fazama obuke u nebeskoj navigaciji.
Ulaz na sve sadržaje festivala je besplatan.