srpnja 2013

Podgorica, 31. srpnja 2013. (Radio Dux) - Podgorički Viši sud osudio je na ponovnom suđenju Ivu Menzalina, Špiru Lučića, Boru Gligića i Ivu Gojnića na ukupno 12 godina zatvora zbog ratnog zločina i nečovječnog postupanja prema hrvatskim ratnim zarobljenicima u logoru Morinj 1992., javila je u srijedu crnogorska televizija.
Menzalin je osuđen na četiri, Lučić i Gligić na po tri, a Gojnić na dvije godine zatvora.
Presudu je izreklo posebno vijeće sutkinje Milenke Žižić na Višem sudu u Podgorici, a odvjetnici obrane, nezadovoljni presudom, najavili su žalbu.

Srijeda, 31. srpnja 2013.

Tivat 31. srpnja 2013. (Radio Dux) - U zračnoj luci Tivat, juče je, prvi put u povjesti opslužen 1000-ti zrakoplov u jednom mjesecu. Riječ je o poslovnom zrakoplovu tipa "Dassault Falcon 2000" kompanije "Air Routing" koji je u Tivat stigao iz Napulja. Tim povodom predstavnici menadžmenta aerodroma Tivat su tročlanoj posada jubilarnog zrakoplova uručili simbolične poklone.
Do kraja dana očekujemo da će, u ovom srpnju, biti opsluženo oko 1.070 vazduhoplova, što će predstavljati 20 % rasta u odnosu na prošlogodišnji srpanj kazao je novinarima tim povodom direktor zračne luke Tivat mr Ranko Bošković.
Ovih dana kroz pristranišnu zgradu u prosjeku dnevno prođe preko 6 tisuća putnika, tisuću vise nego što je to iznosio prosječan dnevni promet u istom periodu lani.

Srijeda, 31. srpnja 2013.

Gornja Lastva 31. srpnja 2013. (Radio Dux) - Kulturno zavičajno udruženje „Napredak" Gornja Lastva organizira tridesetdevetu godinu kulturno zabavnu manifestaciju „Lastovska Fešta" u subotu, 3. kolovoza sa početkom u 21 sat.
Na fešti će nastupiti Bokeljska mornarica podružnica Tivat, Glazbeno prosvjetno društvo Tivat, glazbeni sastav Slatka tajna iz Metkovića.
Iz želje da se ne ugasi tradicija, ne uništi naslijeđeno i obnovi ono što je u nestajanju, Lastovljani su se 1975 godine organizirali u Društvo prijatelja Gornje Lastve koje je 1991 godine preimenovano u Kulturno zavičajno udruženje,,Napredak'' Gornja Lastva. „Napredak" je nevladina organizacija osnovana radi njegovanja i unapređenja kulturnog stvaralaštva, očuvanja narodnih običaja i graditeljskog nasljeđa.

Kotor 31. srpnja 2013. (Radio Dux) - Predstava „San na Božić", autorski projekat Lidije Dedović, premijerno će biti izvedena 1. kolovoza, u okviru kazališnog programa Kotor arTeatra. Komad će biti izveden u formi procesije na različitim tačkama u gradu, počev od mosta na Tabačini, do diskoteke Maksimus. Koristeći motive Njegoševe proze kao polazišnu tačku, rediteljka sa autorskim timom, u ovom projektu preispituje savremene društvene nakaznosti i nepravde – priopćeno je jučer na konferenciji za novinare.
Predstava je rađena u koprodukciji Kotor arta, Zetskog doma sa Cetinja i Crnogorskog narodnog pozorišta.
Rediteljka i umjetnička direktorica Zetskog doma Lidija Dedović rekla je da je krenula od Njegoševe kratke i relativno rijetko tumačene proze „San na Božić".

Herceg – Novi, 30 srpnja 2013. (Radio Dux) – U četvrtak 1. kolovoza u 21 sat na Kanli kuli projekcijom filma „Falsifikator", u režiji Gorana Markovića, počinje 27. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival. Publika će do 7. kolovoza biti u prilici da pogleda više od 80 filmskih ostvarenja, u tri takmičarska i jednom revijalnom dijelu programa – priopćeno je juče na konferenciji za medije. Prema najavama organizatora, festival će otvoriti jedan od najznačajnijih holivudskih producenata Branko Lustig.
I ove godine festival će biti održan na četiri festivalske pozornice – glavni, takmičarski program na Kanli Kuli, revijalni na tvrđavi Forte Mare, program dokumentarnih filmova na Trgu Belavista, a program studentskih filmova u Amfiteatru Hercegnovskog pozorišta.

Utorak, 30. srpnja 2013.

Kamenari 30. srpnja 2013. (Radio Dux) - Sutra odlazim za Bangkok na veliku svijetsku filatelisticku izlozbu pod nazivom "Tajland 2013". Na izložbi učestvuje 65 zemalja svijeta a filatelisti će predstaviti svoje kolekcije na 3.000 vitrina.
Crnu Goru predstavljaju dvije kolekcije u postanskoj povjesti "Pisma bokeljskih pomoraca sa i ka jedrenjacima 1830-1880" i druga kolekcija koja je do sada malo izlagana "Okupacija Boke Kotorske 1941-1944".

Podgorica 29. srpnja 2013. (radio Dux) - Ustavni odbor prihvatio zahtjev manjinskih stranaka da se ustavnim zakonom za sprovođenje amandmana na najviši pravni akt obezbijedi srazmjer-na zastupljenost pripadnika manjinskih naroda u pravosuđu.Član Ustavnog odbora iz Hrvatske građanske inicijative Ljerka Dragićević zatražila je u petak (26.srpnja) da se ustavnim zakonom za sprovođenje amandmana na najviši pravni akt obezbijedi srazmjerna zastupljenost pripadnika manjinskih naroda u pravosuđu. Ona je, pred članovima odbora, podsjetila da je to nedavno tražio i poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić.

Perast, 29.srpnja 2013. (Radio Dux) - Sinoć je u Perastu na Revijalnoj večeri završen 12. Međunarodni festival klapa Perast 2013. Brojni posjetitelji i gosti u revijalnoj noći, bili su u prilici premijerno čuti suvremene klapske obrade pjesama iz Boke po zapisima Ludvika Kube iz 1907.godine.
Nastupile su klape "Castel Nuovo" iz H.-Novog, "Vox Mirus" iz Podgorice, "Alta "- Podgorica," Baška Voda" iz Baške Vode," Incanto" iz Kotora, "Belleza" iz Tivta, "Jadran" - Tivat, "Assa Voce"- Podgorica," Bisernice Boke" - Kotor, "Bokeljski Mornari" - Kotor, "Rećina"- Šibenik," Signum"- Čapljina," Narenta"-Mostar,"Ventula "- Split, "Akuža"-Split, i Dječiji hor muzičke škole Tivat.

Novi Vinodolski, 29. srpnja 2013. (Radio Dux) – Djeca hrvatskih iseljenika i djeca hrvatskih manjina i ove su se godine u organizaciji Hrvatske matice iseljenika okupila u Novom Vinodolskom na ljetovanju koje je na jedinstven način objedinilo učenje hrvatskoga jezika te kreativne, sportske i plažne aktivnosti. Od 15. do 26. srpnja u Odmaralištu Crvenoga križa grada Zagreba Hostelu „Villa Rustica" trajala je Mala škola hrvatskoga jezika i kulture. Temeljni je cilj ovoga programa da djeca koja žive izvan Hrvatske, u zajedništvu s djecom iz različitih mjesta u Hrvatskoj, unaprijede svoje znanje hrvatskoga jezika te upoznaju kulturnu i prirodnu baštinu kraja u kojem borave.
Održana po dvadeset i prvi put Mala škola okupila je 75 polaznika uzrasta od 9 do 16 godina iz sljedećih zemalja: SAD, Kanada, Ujedinjeni Arapski Emirati, Švicarska, Poljska, Njemačka, Austrija, Francuska, Italija, Velika Britanija, Belgija, Švedska, Mađarska, Nizozemska, Poljska, Vojvodina, Crna Gora te Bosna i Hercegovina.

Perast 28. srpnja 2013. (Radio Dux) - Na 12. Međunarodnom Festivalu klapa Perast 2013. druge festivalske veceri u kategoriji muskih klapa prvo mjesto osvojila klapa Konstantin iz Nisa, drugo Bukaletra iz Pazina dok su treći bili Trebizat iz Trebizata.
U kategoriji mjesovitih klapa prvo mjesto osvojila je klapa Signum iz Čapljine, drugo Kurenat sa Mljeta a trece mjesto je pripalo klapi Castel Nuovo iz Herceg Novog.
U kategoriji Nova klapska pjesma prvu nagradu osvojila je klapa Narenta iz Mostara, drugu Castel Nuovo iz Herceg Novog dok su treću nagradu podijelile klape Konstantin iz Nisa i zenska klapa Alta iz Podgorice.

Stranice