OPLEMENJENO LJETOVANJE – MALA ŠKOLA HRVATSKOGA JEZIKA I KULTURE

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 29. srpnja 2013. - 10:12
Autor: 

Djeca hrvatskih iseljenika i djeca hrvatskih manjina i ove su se godine u organizaciji Hrvatske matice iseljenika okupila u Novom Vinodolskom na ljetovanju koje je na jedinstven način objedinilo učenje hrvatskoga jezika te kreativne, sportske i plažne aktivnosti. Od 15. do 26. srpnja u Odmaralištu Crvenoga križa grada Zagreba Hostelu „Villa Rustica" trajala je Mala škola hrvatskoga jezika i kulture. Temeljni je cilj ovoga programa da djeca koja žive izvan Hrvatske, u zajedništvu s djecom iz različitih mjesta u Hrvatskoj, unaprijede svoje znanje hrvatskoga jezika te upoznaju kulturnu i prirodnu baštinu kraja u kojem borave.
Održana po dvadeset i prvi put Mala škola okupila je 75 polaznika uzrasta od 9 do 16 godina iz sljedećih zemalja: SAD, Kanada, Ujedinjeni Arapski Emirati, Švicarska, Poljska, Njemačka, Austrija, Francuska, Italija, Velika Britanija, Belgija, Švedska, Mađarska, Nizozemska, Poljska, Vojvodina, Crna Gora te Bosna i Hercegovina.

Za 15 polaznika iz Crne Gore Mala škola hrvatskoga jezika i kulture bila je besplatna zahvaljujući Hrvatskoj matici iseljenika te sponzorima ovoga programa; Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Pomoć u troškovima prijevoza djeci su pružili: Hrvatska građanska inicijativa, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Hrvatska krovna zajednica „Dux Croatorum".
Djeca iz Bara i Tivta, koje je vodila Ana Šarčević, veoma su se aktivno uključila kako u jezičnu tako i u brojne druge radionice: kulturološku, novinarsku, lutkarsku, dramsku, plesnu i filmsku. Također, vrlo su rado sudjelovali u čitavom nizu sportskih, rekreativnih i zabavnih aktivnosti. Poučne, zanimljive i počesto zahtjevne dnevne obaveze djecu iz Crne Gore nisu spriječile u ranijem buđenju i brižnom spremanju soba zbog čega su i osvojili nagradu za najuredniju sobu.
Pod nadzorom 19 iskusnih i pouzdanih voditelja i učitelja lijepo su protjecali maloškolski dani koji su ove godine bili u znaku Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića budući da se navršava 100 godina od njihovog prvog objavljivanja. Objedinjen sadržaj svih radionica bio je prikazan 25. srpnja na večernjoj završnoj priredbi kojoj je nazočio i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović.
Povodom navršetka dvadesete obljetnice održavanja ovog programa izdana je „Monografija Male škole hrvatskoga jezika i kulture" koju je uredila voditeljica Male škole Lada Kanajet Šimić. Izvanredno koncipirana ova knjiga uspomena slikom i tekstom dočarava ljepotu dvaju desetljeća učenja hrvatskoga jezika i kulture koju je iskusilo preko tisuću djece iz 32 europske i prekooceanske zemlje. Među njima se može pronaći i skupina djece iz Crne Gore koju je 2008. godine u Novi Vinodolski vodila Maja Širola.