Zavjet Francesca Battaglia

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 16. svibnja 2014. - 12:59
Autor: 

Svake godine u crkvi Gospe od Zdravlja, održava se i zavjetna svečanost kao uspomena na obranu Perasta 15. svibnja 1654.godine od velike Turske sile.

Pobjeda Peraštana ušla je u povijest kao jedinstven slučaj u Europi, gdje je manje od 100 Peraštana pobijedilo više od 5000 Turaka.

Tada se kotorski providur Francesco Battaglia zavjetovao da će svake subote bosonog hodočastiti u Gospino svetište nad Kotorom.

Kao zahvalu za izvojevanu pobjedu, u crkvi Gospe od Zdravlja, 16. svibnja, održat će se pobožnost krunice i sveta Misa u 18 sati.

Gospa od Zdravlja je i danas jedno od najomiljenijih Gospinih svetišta u Kotorskoj biskupiji, a na blagdan Gospe od Zdravlja u njega hodočasti više stotina vjernika, što je jako puno s obzirom da do njega dolaze ne oni koji žele, nego oni koji mogu. U XIX. stoljeću prigodom blagdana Gospe od Zdravlja ovo svetište su posjećivali i kotorski Židovi, koji su plaćali i svete Mise. U ljetnim mjesecima na tisuće turista posjeti ovo svetište, odakle se pruža prelijepi pogled na Kotor i dio kotorskog zaljeva.