"Tragom čudesnih žena Boke Kotorske" promovirana u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 24. travnja 2014. - 10:59
Autor: 

Povodom Svjetskog dana knjige sinoć je u Galeriji "Buće - Luković" promovirana nova knjiga prof. Lazara Seferovića.

"Kao vrsni poznavalac starina i književne kosmopolitske orjentacije, Seferović je ovom knjigom dodao blistave dragulje na đerdanu svog istraživačkog književnog rada. Njom je, identifikujući poznate ličnosti svog zavičaja, njihov život i rad, razotkrio istorijsku i kulturološku pozadinu ovog područja. Na taj način je ovu knjigu učinio vrijednim svjedočanstvom o raznim vremenima, ljudima i njihovim životima, ali i luču koja rasvjetljava mnoga događanja na ovim prostorima koja su dugo vremena bila skrivana pod neprozirnom patinom vremena. Seferović, ovom knjigom, čitaoca podsjeća na ljepote naše Boke, na njene zaboravljene vrijednosti, ali i na istaknute žene, koje su u njoj živjele, svojim dijelima svijetu skretale pažnju, i na sebe i na ovaj kraj u cjelini - kazao je književni kritičar Vujica Ognjenović predstavljajući knjigu.

"To je putovanje kroz vrijeme, od legende do stvarnosti, od ilirske kraljice Teute, Blažene Ozane kotorske... do danas.

Moja knjiga nema veće pretenzije osim na otkrije neke suštinske, istorijske akte i ličnosti koje su obilježile jedan period dugi u istoriji Boke kotorske, od trećeg vijeka prije nove ere do današnjih dana. Ali, to je samo pregršt čudesnih žena Boke kotorske od velikog broja koji je još ostao i čeka mlađe autore i pisce o tome da napišu. Boka kotorska je, u stvari, najljepša sinteza ljudskog duha i stvaralaštva na Mediteranu" kazao je autor prof. Lazar Seferović.

"U našoj Boki. Čudesna Boka iznjedrila je čudesne žene. A zamislite Boku bez kraljice Teute, Blažene Ozane, Ekaterine Vlastelinović, Maje Perfiljeve. Bila bi to ruža bez mirisa, prsten bez ruke djevojačke" – kazao je Dragan Popadić moderator večeri.

Knjiga je tiskana u tvrdom povezu na 322 stranice, sa 654 fotografije.

Urednik knjige "Tragom čudesnih žena u Boki Kotorskoj" je Vujica Ognjenović, a dizajn potpisuje Matej Pašeta.