Svjetski dan pješaka

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 05. listopada 2014. - 10:13
Autor: 

Danas se diljem svijeta obilježava Svjetski dan pješaka.

Njegov osnovni cilj je podići ljudima svijest o važnosti kretanja i pješačenja ukoliko želimo sačuvati naše zdravlje. Zbog lošeg načina života, danas se sve češće pojavljujući bolesti „novog doba“, kao što su pretilost, dijabetes, stres i druge, a najbolji lijek za to je upravo kretanje.

Samo trideset minuta hoda značajno poboljšava organizam, i to: smanjuje rizik od srčanih oboljenja i srčanog udara, snižava krvni tlak, smanjuje visoki kolesterol i poboljšava stanje lipida u krvi, smanjuje masnoću u krvi, poboljšava mentalno zdravlje, poboljšava gustoću kostiju što sprječava osteoporozu, smanjuje rizik od raka debelog crijeva, smanjuje rizik od dijabetesa, kontrolira tjelesnu težinu, pomaže kod osteoartritisa, pomaže kod koordinacije pokreta i unapređuje fleksibilnost i usporava proces starenja organizma.

Povodom Svjetskog dana pješaka, planinarski klubovi Pestingrad i “Vjeverica” iz Kotora danas organiziraju pješačke ture. PK “Pestingrad” organizira turu Crkvice (950m)- vrh Bastik (1463m), vrh iznad Ubala- šumovita trasa, dok će PK “Vjeverica” održati tradicionalni “6. pješački dan Kotor- Lovćen- Kotor”, koji će biti podijeljen u 3 kategorije, i to: maraton (Njegošev mauzolej, Jezerski vrh), pješačka tura Krstac i rekreativna tura Praćište.