Reagiranje Kotorske biskupije

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 25. travnja 2014. - 13:31
Autor: 

Kotorska biskupija reagirala je zvaničnim priopćenjem povodom objavljenog teksta u Biltenu grada Kotora o „Gospi od Škrpjela" i dostavila ga Općini Kotor i Uredništvu Biltena grada Kotora.

U Biltenu grada Kotora, od mjeseca ožujka (marta) 2014. godine na strani 5. u tekstu „Gospa od Škrpjela" čita se između ostalog slijedeće: „Prva crkva na ostrvu je bila crkva Srpske pravoslavne crkve sagrađena 1452. godine; da bi je 1632. preuzeli rimokatolici od kad joj datira i današnji izgled.

"U posljednje vrijeme ovakve tvrdnje se plasiraju u brojnim elektronskim medijima i propagandnom turističkom materijalu i na to nije moguće utjecati, jer danas svatko ima mogućnost da govori i piše svašta pa i s ciljem da se remete dobri međuljudski, vjerski i nacionalni odnosi. Podsjećamo, takve pojave bile su prethodnica brojnih zala na ovim balkanskim prostorima koje nažalost i naša generacija dobro pamti.

Upravo poradi toga, mišljenja smo da se to ne bi smjelo događati i u pisanju Biltena grada Kotora, jer takve tvrdnje ne počivaju na niti jednom relevantnom arhivskom izvoru niti se nalaze u brojnoj naučnoj historiografiji Boke, pa čak ni kod popa Nakićenovića koji piše na principu: pričala mi jedna stara žena. Usput rečeno, kada Nakićenović govori o svetištu Gospe od Škrpjela ne razlikuje živopis od slikarstva na platnu, niti ikonopis od freskopisa, pa uspoređuje škrpjelsko slikarstvo s Michelangelovim ikonama u sikstinskoj kapeli, a Kokolju naziva živopiscem.

Stoga, mišljenja smo da oficijelni Bilten kotorske općine u takvoj materiji, kao što je povijest, mora imati suradnike ili recenzente, djelatnike Kotorskog arhiva ili Pomorskog muzeja, jer ovakvo diletantsko pisanje nanosi štetu ugledu grada i općine.

U nadi da će ovaj naš dopis biti od koristi u oblikovanju profila Biltena iza kojega stoji općina, uredništvu želimo uspjeh i očekujemo ispravak u narednom broju.

Don Anton Belan,

Generalni vikar