Proslava Blažene Ozane

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 23. travnja 2014. - 10:40
Autor: 

Iz Biskupskog ordinarijata Kotor obavještavaju o liturgijskim slavljima svetkovine Blažene Ozane.

U četvrtak, 24. travnja započinje Trodnevnica u čast Blažene  Ozane svetom Misom u 18 sati. Toga dana bit će obilježen Dan  bolesnika, stoga pozivamo sve one koji osjećaju tjelesne i duhovne boli na sudjelovanje u ovoj svetoj Misi.

U petak i subotu, 25. i 26. travnja, drugi i treći dan trodnevnice svete  Mise će biti u 18 sati.

Na svetkovinu Blažene Ozane, 27.travnja nedjelja suzaštitnice grada Kotora i Kotorske biskupije svete Mise biti će u 8 i 10 ujutro, te Pontifikalna sv. Misa  u 18 sati koju predslavi mons. Ilija Janjić, biskup kotorski.

Blažna Ozana

Blažna Ozana rođena 1493. godine u mjesto Relezi u Crnoj Gori, a umrla je u Kotoru 27. travanja 1565. godine na glasu svetosti. Spominje se u histeriografiji kao Blažena, već godinu dana nakon njene smrti.

Crkva joj je priznala štovanje 20. prosinca 1927. godine. Ozana je pripadala redovnicama, trećrednicama Svetoga Dominika. Provela je 52 godine u samostanskoj ćeliji, u strogoj pokori. Godine 1665. uvrštena je među zaštitnike grada Kotora, znači da je uvršetna na prvu stogodišnjicu njezine smrti. Takođe je poznato da je štuju katolički i pravoslavni vijernici. Moleći njezi zagovor za svoje potrebe i jedinstvo kršćana. Sve vas koji ste osvjedočeni štovatelji blažene Ozane, a i one koji je još dobro ne poznaju, pozivam za sudjelovanje u ovo postupku, u kojem će te moleći za njezin zagovor i svjedočeći o Božijim uslišanjima, po njenom zagovoru dati svoj doprinos, što skorijem proglašenju Svetom.

Kotorska Biskupija ce ovaj postupak voditi zajedno sa suakterima, Hrvatskom dominikanskom provincijom i sestrama Dominikankama, kongregacije svetih anđela" - kazao je biskup kotorski Ilija Janjić.

" Proces neće biti kratak i trajaće dugo, ali je bitno da je ova današnja generacija započela proces za njeno proglašenja svetom, upravo na blagdan Blažene Ozane, kada se ona 27. travnja 1565. godine preselila u vječnost. Ozana Kotorska, unatoč slabom obrazovanju i djetinjstvu provedenom u malom selu, a potom radeći kao služavka, odlučila postati časnom sestrom. Odlučila se povući u samostan i živjeti kao zazidana djevica te nije nikad izlazila iz svoje ćelije. Međutim, kad su Turci napadali Kotor a nije bilo muškaraca koji bi obranili zidine, Ozana je 1539. izišla je iz ćelije i hrabrila žene, djecu i starce koji su ostali braniti svoj dom", kazao je kotorski biskup Janjić.

Kao zanimljivost istakao je da je o njezinoj svetosti govorio već 1565. veliki Dubrovčanin i učenjak Bazilije Gradić, a 1566. pojavile su se prve knjižice građana u kojima se spominje kako je prošle godine umrla na glasu svetosti sestra dominikanka. Bl. Ozana Kotorska (Katarina Kosić), rođena u selu Relezi 25. studenoga 1493. godine – umrla u Kotoru, 27. travnja 1565. Papa Pio XI. proglasio ju je blaženom 21. prosinca 1927., moleći njezin zagovor za jedinstvo kršćana.

Još 1665. godine uvrštena je među suzaštitnike grada Kotora i Kotorske biskupije.