Promovirana monografija Hrvatsko kulturno društvo "Ljudevit Gaj" Donja Lastva

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 31. svibnja 2014. - 11:51
Autor: 

U Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi u petak je promovirana monografija Hrvatsko kulturno društvo "Ljudevit Gaj" Donja Lastva, autorice mr. Anite Mažibradić.

Monografija je izašla u nakladi Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, a njezino izdavanje financirao je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Pored autorice o monografiji govorila je i povjesničarka umjetnosti mr. Marija Mihaliček.

Brojnim posjetiteljima na početku večeri obratio se direktor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, Safet Kurtagić, koji je govorio o funkciji i značaju Fonda. Kurtagić je naglasio da će Fond i dalje nastojati da pomaže manjinama u realiziranju projekata, te da je Fond, usprkos svim kritikama koje se mogu čuti u medijima, učinio mnogo za manjinske zajednice.

Medijator večeri, predsjednik Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum", Adrijan Vuksanović kazao je da je kroz Boku prošlo mnogo kultura i civilizacija, ali da je mala hrvatska zajednica, usprkos svemu tome, uspjela zadržatiti svoje nacionalno opredjeljenje. On je kazao da je Kulturno društvo "Ljudevit Gaj" tada bilo jedno od 50-ak društava sa hrvatskim predznakom, što znači da se hrvatska manjinska zajednica nije asimilirala, već sačuvala svoj identitet. Predstavljajući monografiju, Vuksanović je kazao da su Lastovljani "slali rođendansku čestitku dr. Mačeku, obilježavali obljetnicu hrvatske himne i mnogo toga još. Ono što me posebno raduje je činjenica da su, u gradnji jedne katoličke crkve sudjelovali i braća pravoslavci, što znači da je ovaj prostor živio i živi zajedništvom", kazao je Vuksanović.

"Autorica nam govori da u naselju Gornje i Donje Lastve život arhivski se može pratiti više od 6 vjekova". Pjevačko društvo Ljudevit Gaj, kao i druga kulturno-prosvjetna društva u Gornjoj i Donjoj Lastvi, imaju svoje važno mjesto među čak 100 društava u Boki, koji su za 150 godina širili prosvjetna kulturna nacionalna, demokratska i građanska obilježja. Hrvatska društva u Boki u svojim imenima čuvaju memoriju na ličnosti hrvatske povijesti, kraljeva Tomislava i Zvonimira, banova Zrinskih, a društvo kojim se bavi ova knjiga- na Ljudevita Gaja"- kazala je, predstavljajući monografiju, povjesničarka umjetnosti mr. Marija Mihaliček.

Autorica monografije, Anita Mažibradić kazala je da kada se 1981. godine, nakon 20 godina vratila u Boku ponovno se zaljubila u nju i shvatila njene prirodne, kulturne vrijednosti i ljepote. Ona dočarava ljepotu Boke: "Nekada se u okolnoj izmaglici pojavi u blještavilu sunčevih zraka dio obale u Lastvi, na primjer, ili otočić Gospe od Škrpjela; tada posmatraču, a ne mora da je neizostavno slikar, zastaje dah."

Mažibradić je kazala da su Crna Gora i Boka odavno dio europskog civilizacijskog kruga i da Lastva za nju predstavlja dragulj bokokotorskog zaljeva. "Lastva nije samo mjesto, predio ili krajolik. Lastva, i Gornja i Donja-to su ljudi, radišni i vrijedni, oduvijek sa smislom za društvena okupljanja i kulturnim stvaralaštvom, od davnina muzikom ponešeni, svjedoče o tome kulturna društva i ustanove", kazala je ona.

Predstavljanju monografije nazočili su konzul Republike Hrvatske u Kotoru, Hrvoje Vuković, ministar savjetnika u Velepsolanstvu Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Tvrtko Kačan, direktor Fonda za očuvanje i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, Safet Kurtagić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zvonimir Deković.

U glazbenom dijelu programa, nastupio je VIS "Lungomare" iz Kotora.