Priopćenje Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 16. siječnja 2015. - 14:19
Autor: 

Redakcija radija Dux zaprimila je u pisanoj formi reagiranje Hrvatskog nacionalnog vijeća u vezi s održavanjem ovogodišnjih karnevalskih fešti za vrijeme korizme te Vam ga u cijelosti prenosimo:

Žalosti nas saznanje da će se i ove godine, unatoč prošlogodišnjim protivljenjima hrvatske zajednice i Kotorske biskupije, Kotorske zimske karnevalske fešte održati i za vrijeme trajanja korizmenog razdoblja, tijekom kojega se katolički vjernici postom i suzdržavanjem od sudjelovanja na profanim manifestacijama pripravljaju za najveći kršćanski blagdan, Uskrs. Održavanjem navedenih svečanosti i nakon početka korizme grubo se vrijeđaju osjećaji Hrvata katolika i njihova višestoljetna tradicija. Smatramo potrebnim istaknuti da se svagdje u svijetu, izuzev u Kotoru, čini se, karnevalske priredbe završavaju do Pepelnice.
Organizatori karnevala, čije trajanje kolidira i s korizmom, pokazuju da time zanemaruju i ne poštivaju duh, kulturu i tradiciju Boke.
Zbog načina na koji se pristupilo organiziranju karnevalskih svečanosti u Kotoru, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore neće sudjelovati u skrnavljenju katoličke i bokeljske tradicije, nego će promovirati i nadalje vrijednosti koje se na ovim prostorima njeguju stoljećima.
Napominjemo da nije u pitanju protivljenje održavanju karnevala kao turističke manifestacije nego civilizacijski odnos prema tradiciji i običajima jednoga naroda koji i dalje obitava na ovim prostorima.
HNV će apelirati na Radio Dux da ne poprati navedenu manifestaciju , a ovom prigodom poziva i sve Hrvate katolike iz Kotora, koji drže do tradicije i vjerskih običaja, da svoja vjerska i tradicijska osjećanja iskažu time što će, umjesto na kotorskome, sudjelovati na karnevalu u Tuzima i Donjoj Lastvi, koji poštuju i razumiju što za Hrvate katolike znači korizma.
Na kraju bismo iskoristili ovu prigodu kako bismo pozvali organizatore karnevala u Tuzima da se s punim povjerenjem obrate Hrvatskome nacionalnom vijeću Crne Gore koje će, u okviru svojih mogućnosti, pružiti potporu navedenome karnevalu, koji, srećom, drži do očuvanja tradicije i običaja.

Zvonimir Deković, predsjednik HNV-a