Posjet Republici Hrvatskoj

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 18. studenog 2014. - 9:45
Autor: 

Predstavnici hrvatske nacionalne manjine iz Crne Gore: Marija Vučinović, predsjednica Hrvatske građanske inicijative i ministrica bez portfelja u Vladi Crne Gore; Ljerka Dragičević, zastupnica u Skupštini Crne Gore na listi Hrvatske građanske inicijative i Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore posjetili su proteklog tjedna Republiku Hrvatsku, te se ovom prigodom sastali s predstavnicima iz političkog života koji bitno utječu na djelovanje i rad hrvatske manjine u Crnoj Gori.

Prvog dana posjetili su Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske gdje su ih primili Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao i Milan Bošnjak, načelnik Sektora za provedbu programa i projekata Hrvata izvan Republike Hrvatske  sa suradnicima.

Predstavnici hrvatske manjine sastali su se i s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Zoranom Milanovićem, te ga upoznali s aktivnostima koje provode u Crnoj Gori i pitanjima koja se tiču Hrvata u Crnoj Gori. Izrazili su zadovoljstvo naporom Republike Hrvatske da pomognu hrvatskoj manjini koliko god su u mogućnosti. Osobito su naglasili važnost osnivanja Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao središnjeg tijela.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović istakao je da će Vlada Republike Hrvatske nastaviti pružati potporu hrvatskoj nacionalnoj manjini u Crnoj Gori. Ovom prigodom sastanku je nazočila i Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Tajnik Danilo Ivezić je ispred Nacionalne zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj ugostio predstavnike hrvatske nacionalne manjine.

Zahvaljujući Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske i Vijeću crnogorske nacionalne manjine Zagreba knjižnica “Ljudevit Gaj” u Donjoj Lastvi je bogatija za nekoliko vrijednih izdanja.

Hrvatska matica iseljenika organizirala je stručni skup Forum hrvatskih manjina na kojemu su se okupili predstavnici hrvatskih manjina iz Crne Gore, Italije, Mađarske, Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, kao i predstavnici nadležnih državnih tijela i institucija Republike Hrvatske. Tema ovogodišnjeg skupa je bila: „Hrvatska kulturna baština je i kulturna baština hrvatskih manjina u europskim državama- kako Republika Hrvatska može pridonijeti njezinom očuvanju“.

Na skupu u ime hrvatske zajednice u Crnoj Gori, sudjelovao je predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimir Deković. Uvodno izlaganje o temi Foruma održao je dr. sc. Mario Bara, asistent Instituta za migracije i narodnosti, koji je ujedno i moderirao skupom.

Nakon toga se sudjelovalo u raspravi gdje su predstavnici hrvatskih manjina izložili svoje stavove.

Osvježenje poslovnih sastanaka je bio susret s predsjednikom Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809- podružnica Rijeka, Tomislavom Brguljanom i dr. sc. Vandom Babić sa zadarskog Sveučilišta.

Dolazak u Hrvatsku predstavnici hrvatske nacionalne manjine iskoristili su za susret s književnikom Velimirom Viskovićem i Mani Gotovac, poznatom kazališnom redateljicom. Razgovaralo se o mogućoj suradnji i projektima vezanim za promociju nekih novih književnih izdanja.

Ljerka Dragičević, zastupnica u Skupštini Crne Gore na listi Hrvatske građanske inicijative, posjetila je Saborski odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Svi sastanci su ispunili sva očekivanja predstavnika hrvatske nacionalne manjine. Ovo je bila jedinstvena prilika da se predstavi rad zajednice hrvatske manjine koja je uvijek otvorena za maksimalnu suradnju. Izrazila se želja za što bržim ulaskom Crne Gore u EU, što bi za Hrvate kao manjinu u Crnoj Gori imalo velikog značaja. Svi sastanci su pomno pripremljeni što je rezultiralo da predstavnici hrvatske nacionalne manjine budu primljeni na najvišoj razini.