Pašticada fest u Petrovcu

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 19. lipnja 2014. - 11:01
Autor: 

Tradicionalna manifestacija "Pašticada" održat će se i ove godine u Petrovcu 21. lipnja (subota), s početkom u 18:30 sati.

Program će početi defileom Gradske muzike Budva sa budvanskim mažoretkama, nakon čega će uslijediti degustacija pašticade, tradicionalnog primorskog jela, i degustacija slatkiša na štandu "Slatki kutak".

Pored izložbe crnogorskih suvenira i autentičnih rukotvorina, planiran je i bogat glazbeni program. U sklopu dječjeg programa, nastupit će zbor "Zvjezdice" iz Podgorice. U 20:30 sati bit će održan koncert klape "Maslina".

Glavna zvijezda večeri bit će poznata hrvatska pjevačica Doris Dragović, koja će održat koncert u 22 sata.

U nastavku vam donosimo recept za već "kultno" jelo pašticadu.

Pašticada

Sastojci

1,5 kg goveđeg buta (ruža) ili juneće bijele pisanice (igla, lažni biftek), 5 češnjeva češnjaka, 6 glavica luka, 10 dag dimljene slanine, nekoliko klinčića, papar u zrnu, muškatni oraščić, 1 žlica pekmeza od rajčice (konšerva), 7,5 dl crnog vina, čaša prošeka, 6 suhih šljiva, 1 dl suncokretovog ulja, mljeveni papar, sol

Za marinadu: 7,5 dl vinskog octa (kvasine)

Priprema: Meso staviti u plastičnu ili porculansku zdjelu, preliti vinskim octom i ostaviti u hladnjaku tri dana te ga povremeno okretati. Nakon tri dana, meso izvaditi iz octa, dobro ga oprati pod mlazom hladne vode i nabosti (našpikati) slaninom i češnjakom, narezanima na štapiće te zrnima papra i klinčićima. Meso posoliti i popapriti i staviti s oljuštenim cijelim lukom u posudu za kuhanje te preliti uljem. Sve zajedno peći na laganoj vatri uz povremeno okretanje, pazeći da meso i kapula ne zagore. Posudu poklopiti. Meso će ubrzo pustiti puno soka u poklopljenoj posudi, zato ga ne treba podlijevati 1,5 do 2 sata, samo povremeno okretati. Kad tekućina gotovo ispari, zaliti vinom da dopire do polovice mesa. Polupoklopljeno pirjati još jedan sat. Tekućine uvijek treba biti do polovice mesa pa se po potrebi podlijeva vinom. Gotovo meso se izvadi i nareže. Umak se protisne kroz gusto sito, stavi na njega narezano meso, pa se dodaje muškatni orašćić, suhe šljive i prošek u kojem je otopljen pekmez od rajčica. Sve zajedno se kuha još 20 do 30 minuta. Uz pašticadu najbolje idu domaći njoki.