Nova knjiga Pavla Goranovića

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 29. prosinca 2014. - 8:48
Autor: 

Nedavno je u izdanju Crnogorskog PEN Centra i Crnogorskog društva nezavisnih književnika iz tiska izišla knjiga poezije „Grad punog mjeseca“, poznatog crnogorskog književnika Pavla Goranovića.


Autor predgovora je akademik Mladen Lompar, predsjednik Crnogorskog PEN-a, koji u svom nadahnutom tekstu, između ostalog, ističe: „Ako je savremena crnogorska poezija čekala dostojanstvo, evo ga u Gradu punog mjeseca. Ponosnog i usamljenog.“


Pavle Goranović je rođen 1973. godine u Nikšiću. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu - Odsjek za filozofiju. Piše poeziju, prozu i esejistiku. Objavio je sljedeće knjige:  "Ornamentika noći",  "Čitanje tišine",  "Knjiga privida", "Kako mirišu knjige", "Tin Ujević i Crna Gora" i "Cinober".


Književni radovi su mu prevođeni na više jezika (engleski, talijanski, francuski, slovenački, slovački, makedonski, poljski, švedski, albanski, hebrejski...).

Dobitnik je nagrade Risto Ratković za najbolju knjigu poezije u 2009. godini  i  Vito Nikolić za najboljeg crnogorskog lirika u 2010. godini.
Zastupljen je u brojnim antologijama crnogorske i ex-jugoslavenske poezije i kratke priče, te u antologijama New european poets ( Novi evropski pjesnici, Graywolf Press Published, SAD, 2008.), kao i Antologiji poezije slovenskih zemalja, višejezično izdanje, 2010.
Po njegovim pjesničkim  djelima, kazalište "Dodest" i KIC Budo Tomović priredili su predstavu  "Pjesma za orgulje Santa Cecilije" u adaptaciji i režiji Džonija Hodžića.
Urednik knjige je Milorad Popović, na naslovnici je reprodukcija rada našeg uglednog slikara Ratka Odalovića, koja je nastala specijalno za ovo izdanje. Knjiga sadrži 230 stranica, a osim poezije, zastupljen je i duži esej Goranovića o samom pjesništvu, pod naslovom „Čarolija obmane i plemstvo bola“.


Ova knjiga predstavlja krunu dosadašnjeg Goranovićeva bavljenja poezijom, o kojoj su pisali mnogi ugledni književnici s prostora bivše Jugoslavije. Tako se na koricama knjige nalaze i sljedeći citati:


"Želim reći da Pavle Goranović nije od onih “razbarušenih” pjesnika koje obično nazivaju “izvornima”, nego je pjesnik znanja, pjesnik čitanja koji se ogleda u drugima, koji umije svaki svoj trenutak učiniti poetskim, nešto poput Borhesa. Iskreno: volim one pjesnike u kojima vidim njihove učitelje. Također, volim pjesnike koji umiju sa svakog putovanja donijeti rukovet stihova. Takav je i Borhes bio. Takav je i Pavle Goranović". ( Mirko Kovač)


"To veliko plavetnilo, i Lik Beson, to lebdenje u stihu, kao u smrti, kao u radosti i bolu, Goranović je osjetio, oćutao u bar deset pjesama i zato je on među nekoliko najboljih južnoslovenskih pjesnika svoje generacije". (Božo Koprivica )