"Glas domovine"

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 04. listopada 2014. - 14:03
Autor: 

U redovitoj emisiji HRT-a "Glas domovine" novinar i nekadašnji generalni konzul u Kotoru Božo Vodopija posvetio je medijski prostor hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Crnoj Gori. Ovaj vrsni poznavatelj prilika hrvatskog puka u Boki kotorskoj, gdje je i godinama živio, u televizijskom prilogu ističe da je naša zajednica znala iskoristiti demokratska dopuštenja i uključiti se u sve pore političkog i demokratskog života.
Milena Pilastro Kovačić, ravnateljica Dux radija, istakla je nekoliko novina u radu ovog značajnog medija za Hrvate. Ona kaže da su intenzivirali komunikaciju sa slušateljima preko društvenih mreža, kako bi i tako osluškivali potrebe i želje svojih brojnih ljubitelja, a samim tim bili još bolji. Također, pored svakodnevnih informativnih sadržaja, tu su i emisije edukativnog karaktera.
Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum", govorio je o Domu kulture "Josip Marković", koji je revitalizirala udruga na čijem je čelu, a koji je desetljećima bio devastiran i van svake uporabe. "Sada u tom Domu kulture imamo preko stotinu djece koja svakodnevno obnaša razne aktivnosti. Imamo balet, kazališnu sekciju, dvije klape, dječji zbor, i još dosta toga. Dom kulture Josip Marković nam je zaista na ponos", istakao je Vuksanović. On je osobito i ponosan na činjenicu da veliki broj mladih, svjesni svojih korijena, pristupa društvima s hrvatskim predznakom i tako daju doprinos na opstojnosti hrvatskog identiteta u Crnoj Gori. "Hrvati će i biološki i identitetski opstati samo ako budu tamo gdje su bili i u prošlosti, a to je, ako se skupe, kod oltara. Moramo biti u sintezi i crkvenog, i političkog i društvenog", rekao je Vuksanović na kraju svog izlaganja.
Marija Vučinović, predsjednica Hrvatske građanske inicijative i ministrica u Vladi Crne Gore, je podsjetila na povijesne uspjehe stranke na čijem je čelu, što je značajno osnažilo afirmaciju hrvatske zajednice. HGI se izborio za značajna identitetska pitanja u Crnoj Gori te usporio asimilacijske procese koje podupiru neke druge politike. "Naš hrvatski jezik je jezik u službenoj upotrebi i to je zasluga naše stranke, djelujući u Parlamentu Crne Gore", naglasila je Vučinović.
Cilju opstanka i emancipacije od, sada već iracionalne, autocenzure intenzivno doprinosi i rad Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, na čelu s predsjenikom Zvonimirom Dekovićem. "Iako smo brojčano mali, u kulturnom, duhovnom i povijesnom smislu smo značajni. Zbog toga apeliramo da Hrvatska usmjeri veću pozornost prema nama, Hrvatima Boke kotorske", naglasio je Deković.

Emisiju Glas domovine možete poslušati ovdje.