Papa prvog šrilankanskog sveca

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 14. siječnja 2015. - 10:43
Autor: 

Papa Franjo proglasio je u srijedu svetim misionara iz 17. stoljeća Josipa Vaza kao prvog šrilankanskog sveca, na misi koju je pred više stotina tisuća ljudi predvodio u glavnom gradu Šri Lanke Colombu, prenose agencije.

Papa, koji će tijekom svoje azijske turneje osim Šri Lanke posjetiti i Filipine, pozvao je kršćane na nekadašnjem Cejlonu da se povedu za primjerom novoproglašenoga Svetog Josipa i daju veći doprinos izgradnji mira, pravde i pomirbe u društvu.

Franjo je okupljenima poručio da je Vazovo djelovanje primjer vjerske tolerancije koja je toliko važna današnjoj Šri Lanki koja je 2009. izašla iz 26-godišnjeg građanskog rata između uglavnom budističkih većinskih Singaleza i manjinskih uglavnom hinduističkih Tamila.

Josip Vaz, koji je uhićen pod sumnjom da je špijun pošto se prerušen iskrcao na tadašnjem Cejlonu, rođen je 1651. u indijskoj Goi koja je tada bila portugalska kolonija. Odjeven kao prosjak, u 36. godini došao je na Šri Lanku pošto je čuo da tadašnji kolonijalni gospodari Nizozemci progone katolike, te je godinama djelovao pod zaštitom lokalnog budističkog vladara.

Papa je po dolasku na Šri Lanku u ponedjeljak pozvao vlasti da otkriju istinu o tome što se događalo u krvavom građanskom ratu jer bi to trebao biti dio procesa pomirenja među tamošnjim vjerskim zajednicama.