Na Velikom putu lubenica

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 15. srpnja 2014. - 14:08

-Napokon i nažalost završili smo ovaj put koji je humanitarnog i edukativnog karaktera, rekao je Miljenko Grabar, ravnatelj dječjeg doma Maestral iz Splita pri uplovljavanju u Dubrovnik. Time je završen Veliki put lubenica, jedinstvena tradicijsko – edukacijska plovidba na kojoj se tijekom srpnja svake godine s mladim polaznicima iz Doma za djecu 'Maestral' iz Splita usvajaju znanja i vještine tradicijskog jedrenja i života na moru.

Kako kaže ravnatelj, cilj je bio očuvanje hrvatske baštine, a prošli su put kuda se nekad trgovalo lubenicama od Splita do Dubrovnika, a lubenice su u svakom mjestu i prodavali te su pojeli – samo dvije.

-Ne možemo se baš pohvaliti da nas je služilo vrijeme, u šest noći koliko smo noćili na ovom putovanju, pet je padala kiša. Samo jedna noć je bila bez kiše, ali hvala Bogu, zato smo i išli, to je priroda. Mislim da su djeca puno naučila, naučili su kako se nekad teško zarađivalo za kruh i vrlo su sretna i zadovoljna tim iskustvom. Mislim da će im ostati u uspomenama cijeli život.

A da je zaista tako vidjelo se na veselim licima Katarine, Marije, Marice, Slavice i Ognjena iz dječjeg doma Maestral, koji su zajedno sa posadom plovili posljednjih par dana.

-Ovo je za mene bilo jedno divno iskustvo. Svakako bi ovo voljela ponoviti. Naučila sam puno toga, sad sam upućena u sve te stvari, prezanimljivo mi je i nadam se da ću ići i sljedeće godine. Sve je bilo smiješno i bilo je stvarno savršeno. Svi su bili dobri i izlazili nam u susret, čak i kad bi imali neke svoje mušice i stvarno – svaka im čast, svoje je dojmove podijelila Marija.

Osnivač organizacije ADRIATIC MARITIME INSTITUTE, amerikanac James Bender stoji iza ideje Velikog puta lubenica, koji se održava drugu godinu zaredom.

- Odlično, odlično je bilo. Ovaj put nije za mene, nego za našu djecu. Ideju sam dobio od jednog avanturista i fotografa koji mi je pokazao sliku žene u moru lubenica, koja je slikana u Pločama.

Ove godine posada s polaznicima je plovila na replici tradicijske bracere 'Gospa od mora' iz Dubrovnika, a koju je uz mnoge sponzore i pokrovitelje izgradila udruga Dupinov san 2011. godine. Preostale lubenice poklonjene su dječjem domu Maslina, koji se planiraju pridružiti projektu sljedeće godine.

-Super mi je da pored svih raznoraznih akcija za našu djecu postoji jedna tako posebna akcija zahvaljujući gosparu Jamesu, Goranu i dječici iz Maestrala s njihovim ravnateljem Miljenkom Grabarom. Došli su nam darivati dinje. Ako Bog da, dogodine ćemo mi zajedno s njima ploviti po Kornatima. Drago mi je da je ova tradicija počela ispred Orsana, koji je naš dugogodišnji donator i što će se nastaviti sljedeće godine na zadarskom području, komentirala je ravnateljica dječjeg doma Maslina Ilijana Stojanović ovo hvalevrijedno druženje.
Svake godine mladi imaju priliku doživjeti jedinstvenu avanturu mora. Ovo putovanje različito je od svih ostalih jer pruža jedinstvenu priliku u kojoj teret lubenica postaje samo simbol koji se na tradicijskom plovilu prevozi i dijeli po otocima, te se na taj način širi kultura tradicije, zajedništva i razumijevanja.