Svečanom ceremonijom završen 31. Kotorski festival pozorišta za djecu.

Time to read
4 minutes
Read so far

Četvrtak, 13. srpnja 2023. - 8:02
Autor: 

„Došlo je vrijeme da zatvorimo 31. Kotorski festival pozorišta za djecu. Proteklih deset dana ključevi grada bili su u rukama najmlađih, a  kotorski Stari grad je imao posebnu, lepršavu, nezaustavljivu, svježu energiju najljepše scene na svijetu. Ovih julskih dana atmosfera u gradu bila je posebna zbog dječje graje, glasnog smijeha, radoznalih pogleda i kreativnosti koja se osjećala svuda oko nas, a svaki kotorski trg, pjaca i pjaceta i svaki kutak koji okuplja velike i male bili su kao najživopisnija pozornica.  Takmičarski dio pozorišnog programa Kotorskog festivala pozorišta za djecu činilo je 11 predstava, a sinoć su na Ljetnjoj pozornici u Kotoru, u večeri svečane ceremonije zatvaranja, uručene nagrade najboljima. Po Odluci dječjeg žirija koji je radio u sastavu: Ena Kaluđerović, Zoja Vasiljević, Karla Biskupović, Ksenija Kovačević, Kosta Ćetković, Lana Kašćelan, Lana Janović, Milica Kovač, Nevena Savić, Nina Jovanović, Irina Radulović, Lola Matković, Talia Hofman, Đeljana Ibraimi, Tatjana Lučić i Đorđe Punošević, ove godine je nagrada “Dragan Radulović” pripala predstavi “Mulan” Pozorišta za decu i mlade Kragujevac“ – priopćavaju organizatori.

“Donijeli smo odluku da nagradu zaslužuje predstava koja je na nas ostavila najjači utisak skladom između svih elemenata – glume, scenografije, rekvizite, kostima, muzike i koreografije, predstava koja je na maštovit i nov način ispričala poznatu priču i pored niza ideja koje nam je pružila, nas je naučila da smo svi jednaki i da – ako smo dovoljno uporni i istrajni – možemo da ostvarimo sve što poželimo” – navodi se, pored ostalog, u obrazloženju koje je ispred dječjeg žirija pročitala Irina Radulović.

„Predstava “Mulan” rađena po uzoru na tradicionalnu kinesku Poemu o Mulan odnosno pjesmu o djevojci koja je, kako bi zaštitila svog oca, umjesto njega otišla u rat, zapravo je priča koja govori o besmislenosti rata i o tome koliko su neke naše unutrašnje borbe, koje svi vodimo, mnogo važnije i potrebnije ovom svijetu. U pitanju je priča o različitosti, pripadanju, hrabrosti, prijateljstvu i povjerenju. U ime žirija grada koji čine i Jelena Kaluđerović, Ljiljana Kocka, Iva Gudelj i Andrea Zvicer, Odluku je pročitala Ana Lalošević: “Donijeli smo odluku da nagradu žirija grada Kotora, zbog usklađene igre i sinergije glumaca, lutaka i muzike, dodijelimo predstavi Pozorišta za djecu i mlade iz Skoplja “Ronja, kći razbojnika”. Sveopšti utisak je da kroz svoju kompleksnost, ova predstava prije svega nosi optimističnu poruku o drugarstvu koje pobjeđuje. Posebno se ističu promišljena scenografska rješenja koja, između ostalog, doprinose magiji koju nam donosi ova priča. Predstava Ronja, kći razbojnika, podsjeća nas da je najvažnije od svega prihvatiti različitosti i da samo na taj način možemo prevazići prepreke” – rekla je, pored ostalog, Lalošević.

U fokusu radnje u predstavi “Ronja, kći razbojnika” su djeca čiji su roditelji članovi dvije rivalske bande. Dvoje djece koja pripadaju dvijema različitim bandama započinju potpuno novu avanturu i stvaraju svoj vlastiti način života. Njihova priča je priča o prijateljstvu i snažnoj povezanosti dvije iskrene duše.

Na ceremoniji svečanog zatvaranja općinska Sekretarka za kulturu, sport i društvene djelatnosti Tatjana Kriještorac je predsjedniku i osnivaču Fondacije “Budi human” Goranu Jovanoviću uručila ček u iznosu od 8. 189, 73 eura,  opredijeljen za liječenje mališana koji se suočavaju s ozbiljnim zdravstvenim izazovima.

Naime, čitav iznos sakupljen od podizanja ulaznica za predstave na 31. Kotorskom festivalu pozorišta za djecu namijenjen  je, kako je prethodno najavljeno, u ove svrhe, sa željom da mališane koji su sada u procesu liječenja naredne godine vidimo kao sudionike  Festivala ili publiku koja uživa u festivalskom programu.

Sekretarka Kriještorac je pozdravljajući prisutne, izrazila veliku zahvalnost volonterima kojih je bilo više od 300, ali i svima koji su pomogli u organizaciji.

“Volonteri su stalno bili u gradu, pomagali nam i svojim idejama dopunjavali program. Hvala vam još jednom i radujem se susretu sljedeće godine. Zahvalnost dugujemo Opštinskoj javnoj ustanovi (OJU) “Muzeji“ Kotor, naročito direktorki Dušici Ivetić, kojoj se možemo zahvaliti i za vizuelni identitet ovogodišnjeg Festivala. Zahvaljujemo Kulturnom centru “Nikola Đurković“ u čijim prostorima su se održavali svi programi. Hvala svim zaposlenima u Kulturnom centru i svim službama Opštine Kotor koje su nam izlazile u susret, uz veliko razumijevanje, podršku i pomoć. Možda jedan od najljepših segmenata ovog Festivala je odluka Opštine Kotor kao organizatora, da prihod od ulaznica ove godine dodijelimo onima kojima je finansijska pomoć najpotrebnija - djeci za koju nije moguće samostalno obezbijediti liječenje, sa krajnjom željom da njihovi osmjesi obogate sljedeći 32. Kotorski festival“- poručila je Kriještorac.

 Ključeve grada u ruke odraslima vratila je naša mala sugrađanka Đeljana Ibraimi, a primio ih je potpredsjednik Opštine Nebojša Ševaljević koji je zahvalio najmlađima što su prvu polovinu jula obojili veselom atmosferom.

,,Nadam se se da će naredne godine na 32. Kotorskom festivalu, uz pomoć novoosnovanog Kotorskog pozorišta za djecu i mlade biti još bolje i veselije. Zahvalio bih se svima koji su učestvovali u organizaciji, a naročito volonterima. Ovo je jedan izuzetan događaj za naš grad koji je postao brend, a siguran sam da će ova i buduće izvršne vlasti uraditi sve da se on nadograđuje“- kazao je Ševaljević.

Program su na Ljetnoj pozornici vodili Miloš Kašćelan i Irina Maliković, a za animaciju lutke vile Alkime bila je zadužena glumica Jelena Đukić.

Trideset prvi Kotorski festival pozorišta za djecu činio je pozorišni program sa ukupno 15 predstava od kojih je 11 bilo natjecateljskih. U pitanju su nastupi pozorišnih trupa iz Izraela, Švedske, Španjolske, Italije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i iz Crne Gore. Pored kazališnog programa, Festival je imao bogat prateći program, a činili su ga edukativno-teorijski, dječje scensko stvaralaštvo, likovni i književni program.

Slogan ovogodišnjeg festivala je “Zamislite djeco”, a istoimeni program za koji scenarij i režiju potpisuje Dejan Đonović, a rađen je u produkciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu, predstavljen je prilikom svečanog otvaranja ovogodišnjeg Festivala. I spomenuti slogan, kao i simbol - vila Alkima inspirirani su motivima knjige “Kotorske legendice”,  čiji je izdavač Općinska  javna ustanova (OJU) “Muzeji” Kotor.  Na Ljetnoj pozornici predstavljen je i scensko-muzički performans “Pjeva mi se pjesma Orkestra Pokoloka”, Teatra Poco Loco iz Hrvatske. Ranije tokom večeri na Pjaci od kina tradicionalno je organizirana  uvijek posjećena i zanimljiva zabava za djecu “Velika trampa”.

„Vidimo se naredne godine u Kotoru – u danima kada je naš grad najveselija i najljepša pozornica na svijetu“ – poručuju iz PR Službe Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Foto: Maja Vulović i Krsto Vulović