"Ledu" se vraća milijun eura

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 05. travnja 2014. - 12:00
Autor: 

Hrvatskoj kompaniji "Ledu" bit će vraćeno milijun eura koliko mu je, po sudskom nalogu, oduzeto 2007. godine, vezano za kupnju podgoričke tvornice sladoleda "Donze" 2005. godine.
Vrhovni sud Crne Gore odbio je zahtjev za reviziju presude Prizivnoga suda kojom je preinačeno rješenje Privrednog suda na temelju kojeg je, po sudskoj naredbi, s računa hrvatske kompanije "Leda" skinuto milijun eura, prenose u petak podgorički mediji.
To znači da će hrvatskoj kompaniji biti vraćen oduzeti novac, samo što će tu sudsku pogrešku, čini se, platiti država Crna Gora i njezini porezni obveznici jer je offshore kompanija "Wandrill Enterprises" iz Paname, kojoj je uplaćen sporni novac, izvan domašaja crnogorskih sudova, a pitanje je uopće i postoji li još.
Afera se dogodila pošto je "Ledo" 2005. godine za pet milijuna eura kupio podgoričku tvornicu sladoleda "Donze", a kupoprodaja je bila pogođena u pet rata, s rokom otplate od dvije godine.
Cijeli problem nastao je kad je "Donze" zatražio "izvansudsko poravnanje" između te kompanije i "Leda" u vezi s uplatom posljednje, pete rate.
U zahtjevu je predloženo da se u Osnovnom sudu na Cetinju uplati depozit od milijun eura, to jest da to učini hrvatska kompanija na osnovi duga za posljednju ratu koju je trebalo uplatiti osnivaču "Donzea", fantomskoj tvrtki "Wandrill Enterprises" iz Paname. No, u ožujku 2007. umjesto isplate toj tvrtki majci, prema izvanparničkom postupku, 800 tisuća eura prebačeno je na račun talijanske tvrtke "Framec" na ime duga "Donzea" za kupnju rashladnih uređaja.

Tags: