Josipović: Hajduk je fenomen Splita i Hrvatske

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 08. svibnja 2014. - 9:45
Autor: 

Svečanom skupštinom danas je u Hrvatskom domu u Visu obilježena 70. godišnjica obnavljanja Hrvatskog nogometnog kluba Hajduk koji je raspušten 1941. godine nakon što nije prihvatio prijedlog tadašnjih talijanskih okupatorskih snaga da se pod promijenjenim imenom natječe u tadašnjoj talijanskoj ligi.

Klub je obnovio svoj rad na slobodnom teritoriju Visa 7. svibnja 1944. i nakon toga otišao na višemjesečnu međunarodnu turneju.

Svečanoj sjednici u Visu nazočio je i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je u svojem govoru istaknuo kako je Hajduk "više od sporta".

"Hajduk je fenomen koji je iznimno važan za društveni, kulturni, rekao bih i gospodarski život Splita i Hrvatske", istaknuo je Josipović.

Po Josipovićevim riječima, Hajduk je u teškim vremenima Drugog svjetskog rata, kada je domovina bila okupirana, odbio mogućnost relativno ugodnog i sigurnog života i otišao na oslobođeni teritorij "predstavljati Split i Hrvatsku i antifašizam".

"Tadašnji igrači Hajduka poslali su svojoj domovini i sugrađanima poruku hrabrosti, plemenitosti i domoljublja", rekao je Josipović.

Predsjednik je podsjetio kako su mnogi hajdukovci, igrači i simpatizeri, bili angažirani u antifašističkoj borbi.

"To je bio pravi odabir. Danas možemo iz jedne vremenske perspektive gledati na određene političke događaje i promjene na ovaj ili onaj način, sasvim sigurno povjesničari će nam otkrivati nove detalje, ali ono što je bitno ostaje to je ta poruka domoljublja, da mladi ljudi, kao što su to učinili i naši ljudi u domovinskom ratu, mogu i moraju izabrati pravu stranu", naglasio je Josipović.

Josipović je kazao kako je siguran da da će i danas, kada živimo u našoj slobodnoj domovini, Hajduk imati važnu ulogu ne samo za Split nego i za cijelu Hrvatsku.

"Bit će rivaliteta, nezadovoljstava, pobjeda, poraza, to je ono što zovemo sport, ali postoji još uvijek i ono više od sporta. To je identifikacija Splita i ne samo Splita, Dalmacije i ne samo Dalmacije, s Hajdukom legendom i klubom koji je obilježio živote generacija od samog osnutka sve do danas", poručio je Josipović.

Čestitajući Hajduku 70. obljentnicu obnavljanja rada Josipović je klubu zaželio "da ostane simbol i svijetla točka našega društvenog života".

Predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić je istaknuo kako su neraskidive veze između Hajduka i svetog Duje, zaštitnika Splita

"U ratnim okolnostima 7. svibnja 1944. godine izostala je u Splitu procesija svetog Duje, ali je istog dana održana obnoviteljska skupština Hajduka na Visu kao dokaz privrženosti kluba svetom Duji i Splitu", rekao je Brbić koji je podsjetio kako je Hajduk 23. rujna 1944. u Bariju pred 50.000 gledatelja odigrao utakmicu protiv reprezentacije britanske vosjke što je tada bio "športski događaj svjetskih razmjera".

Brbić je također podjstio kako je Hajduk u vrijeme Drugog svjetskog rata dobio i posebno odličje od tadašnjeg francuskog generala Charlesa de Gaula koji je kasnije postao predsjednik Francuske.

Gradonačelnik Visa Ivo Radica je istaknuo kako je prešućivana činjenica da je Hajduk prije 70 godina obnovio svoj rad pod nazivom Hrvatski športski klub.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar je rekao da je Hajduk "simbol antifašističke borbe hrvatskog naroda", a župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja je istaknuo kako je Hajduk simbol ne samo Splita, Dalmacije i Domovine nego i šire.