Hrvatskih 25 gradova u globalnoj inicijativi širenja sreće Happy

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 24. travnja 2014. - 14:25
Autor: 

Hrvatskih 25 gradova uključilo se sa svojih 27 video spotova ili tzv. rasplesanih turističkih razglednica u globalnu inicijativu "Happy" (sretan) pokrenutu početkom ove godine slijedom istoimene planetarno popularne pjesme američkog pjevača i producenta Pharrella Williamsa na čijoj je službenoj web stranici trenutno 1.451 video Happy iz gotovo isto toliko gradova u svijetu.

Popularnosti pjesme Happy, objavljene krajem studenog 2013. na pratećem soundtrack albumu filma "Despicable Me 2" (s hrvatskim prijevodom "Gru na supertajnom zadatku s glavnim likom Gruom i njegovim 'malcima') pridonio je i prateći četverominutni video spot koji se reklamirao i kao prvi 24-satni glazbeni video (24hoursofhappy) u kojem se pjesma stalno ponavlja s raznim ljudima koji ju imitirajući zajedno plešu oko Los Angelesa.

Taj je spot potaknuo stvaranje brojnih drugih spotova objavljenih na YouTubeu u kojima ljudi iz različitih gradova diljem svijeta plešu na pjesmu Happy prikazujući ujedno lokacije i atrakcije svojih gradova, stanovnike i način života, nakon čega je stvorena i posebna web stranica PharrellWilliamsHappy.com na koju se može dodati video plesna obrada te pjesme.

Većina video spotova, pa tako i oni iz Hrvatske, u svom nazivu nose ime grada i riječ Happy, primjerice "Hvar (Croatia) is Happy" (Hvar je sretan), čime se pridonosi temeljnom načelu inicijative pomoći širenju sreće u svijetu, a za svaki se video broji i broj pogleda posjetitelja.

Iz Hrvatske se za sada na webu PharrellWilliamsHappy.com nalaze videa Happy iz (abecednim redom) Čakovca, Daruvara, Dubrovnika, Hvara (dva videa), Korčule, Krka, Malog Lošinja, Ogulina, Osijeka, Poreča, Raba, Račišća s Korčule, Rijeke, Šibenika (dva videa), Slavonskog Broda, Slunja, Splita, Tisnog, Varaždina, Vinkovaca, Vodica, Zadra, Zagreba, Zaprešića i Županje (dva videa), pri čemu su najnovije postavljeni iz Županje, Hvara, Slunja, Račišča s Korčule te Vinkovaca.