Večer Boke u Mostaru donijela riječju i slikom priču o 'Zaljevu svetaca'

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 31. svibnja 2019. - 8:33
Autor: 

Hrvatsko kulturno društvo Napredak - Glavna podružnica Mostar organiziralo je u četvrtak u Mostaru predstavljanje knjiga Vande Babić "Kulturno pamćenje-ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke" i "Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture" te premijeru dokumentarnog filma "Kad splasnu jedra", scenarista i redatelja Bože Vodopije.

Uz autore Babić i Vodopiju, u promociji su sudjelovali predsjednik HKD Napredak Franjo Topić te bivši predsjednik HKD Napredak-Glavna podružnica (GP) Mostar Miroslav Palameta. Moderator večeri bio je Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak - GP Mostar.

Organizatori su istakli kako Večer Boke u Mostaru donosi riječju i slikom priču o Zaljevu svetaca koji je neizostavan i vrijedan dio sveukupne hrvatske baštine.

- Značajno je da se govori o tome jer nikada nije dovoljno da se promovira nešto što je dobro i lijepo, a Boka je lijepa, atraktivna i povijesno važna - ocijenio je Topić.

Tijekom promocije istaknuto je kako spomenute knjige progovaraju o Hrvatima Boke tijekom svih povijesnih (ne)vremena, hrvatskom kodu u književnosti, ali i o kulturalnom pamćenju.

Po riječima autorice Babić, "Kulturno pamćenje" je znanstvena knjiga koja govori o kulturi i književnosti Boke, dok je djelo "Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture" srž svega onoga što Boka u suštini i jeste i ono "daje jedan hrvatski kulturni kod Boke".

 Poručila je kako bi svi trebali čuvati tradiciju i biti ponosni na svoju baštinu jer "ako budu znali poštovati svoje znat će i sve drugo".  

- Ovim knjigama se upravo želi poručiti kako trebamo biti ponosni na našu autohtonu baštinu koja nas čini potpunima i cijelima - kazala je autorica.

Prikazani dokumentarni film "Kad splasnu jedra", u trajanju od 30 minuta, scenarista i redatelja Bože Vodopije kroz prizmu življenja i stradanja obitelji Tomić i Brajnović u Dobroti kraj Kotora oslikava život hrvatske nacionalne zajednice u Boki kotorskoj.

- Film oslikava život Hrvata u Boki kotorskoj, i to od vremena kada su Hrvati u tom zaljevu svetaca bili većinski narod do vremena današnjega kada su najmalobrojnija manjina - kazao je Vodopija.

 Na području tog zaljeva, kako je dodao, nalazi se oko 200 katoličkih vjerskih objekata iznimne ljepote.

- Nažalost, Hrvata je malo, svega oko 7000 u cijeloj Crnoj Gori, i oni su danas zapravo čuvari te bogate baštine - zaključio je Vodopija. (Fena)