Papa Franjo jučer posjetio Sarajevo

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 07. lipnja 2015. - 9:17
Autor: 

Sveti Otac je stigao u katedralu Srca Isusova gdje su ga dočekale tisuće vjernika, svećenika, redovnika i redovnica. Papa je išao dužim putem kroz grad kako bi se susreo i pozdravio sa što više građana, a sve je prošlo bez incidenata.

Ulice Sarajeva su prepune i svi uzvikuju papino ime i pjevaju. Rektor prvostolnice mons. Ante Meštrović i katedralni župnik vlč. Marko Majstorović dočekali su papu Franju u katedrali Srca Isusova, koja je majka svih crkava u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Sveti Otac na ulazu u prvostolnicu od Meštrovića je primio raspelo, koje je poljubio, a zatim od Majstorovića i škropilo s blagoslovljenom vodom s kojom je poškropio sebe i sve oko sebe. Nakon ulaska pomolio se na grobu Josipa Štadlera. Program je pozdravnim govorom počeo kardinal Vinko Puljić, a potom su svećenici i redovnica govorili svoje ispovijesti o najtežim trenucima njihovih života.

- Bio sam pripremio govor, ali poslije ovih svjedočanstava govorit ću vam iz srca. Govor ću predati Vinku, lijep je..., rekao je nakon svega dirnut i potresen papa Franjo.

- Svjedočanstva govore sama za sebe i to je jednostavno memorija vašeg naroda, a narod koji zaboravlja svoje sjećanje nema budućnosti. Ovo je sjećanje vaših očeva, majki i predaka u jednom. Govorili su nam samo troje, a iza njih stoje toliki koji su propatili isto. Draga braćo i sestre, nemate pravo zaboraviti vašu povijest, i to ne da bi se osvetili već da budete mirotvorci. U vašoj krvi i u vašem pozivu stoji krv i svjedočanstvo ovih koji su nam svjedočili. To je krv i svjedočanstvo mnogo većeg broja redovnika, redovnica, bogoslova i sjemeništaraca.

Nemojte zaboraviti one koji su vam prenijeli vjeru, koji su vam prenijeli kako se živi vjera. Moramo čuvati sjećanja i primiti ih k sebi kako bismo promovirali mir. Nekoliko je riječi koje su mi ostale u srcu, a jedna od njih je oprost! Čovjek koji se posvetio gospodinu Isusu, a koji ne zna za oprost, ničemu ne služi - kazao je Sveti Otac, između ostalog, u svom govoru.

Nakon katedrale, papa se uputio u Franjevački međunarodni studentski centar gdje je bio održan ekumenski i međureligijski susret.

Papa Franjo u subotu navečer otputovao je iz Sarajeva nakon državnog i pastoralnog pohoda koji je potrajao nešto više od 11 sati no ni nakon napornog dana na njemu nisu bili vidljivi znaci umora, a osmjeh mu nije silazio s lica

Zrakoplov "Alitalije" kojim je Sveti Otac zajedno s ostalim članovima vatikanskog izaslanstva i doputovao iz Rima odletio je iz sarajevske zračne luke oko 20 sati i 30 minuta, a Papa kao ni na dolasku nije propustio priliku rukovati se sa svima ne zaboravivši ni tehničko osoblje zaduženo za prtljagu i prihvat letjelica.

Nije izostala ni pjesma žena odjevenih u narodne nošnje koja je iz daljine zvučala kao ganga, a po Papinim gestama činilo se kako mu se ona veoma svidjela.