Završena Virtualna regata

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 27. travnja 2020. - 12:39
Autor: 

Proteklog vikenda jedriličari u Boki su odigrali Virtualnu Tivatsku regatu te termin, koji je bio planiran za 14. Tivatsku regatu UNA Montenegro Cup  iskoristili su da se nađu u digitalnom okruženju iz svojih domova. Odjedrene su četiri regate u dva kvalifikacijska dana te se od 32 sudionika 16 finalista nadmetalo u nedjelju u dvije finalne regate.

Pobjednik regate je skiper Miloš Radonjić i jedrilica Cpt MM Shining, dominantni krstaški jedriličari i u realnom jedrenju, koji su se prošle godine osvojili drugo mjesto u konkurenciji 2200 jedriličara na regati  Barkolana. Na drugom je mjestu je skiper Petar Franović, jedrilica MM Shining Nika, a na trećem skiper Duško Bogdanović, jedrilica ZvijezdaMM, obojica članovi MM Shining posade. Team MM Shining je namijenio pobjedniku izuzetno primamljivu nagradu za jedriličare, odlazak na čuvenu regatu Barkolana, te obzirom da su odnijeli pobjedu odlučili su da je dodjele najbolje plasiranom jedriličaru iz klase Laser i Optimist na Virtualnoj, gdje ih je sudjelovalo ukupno petoro. Nagrada je pripala Danilu Jončiću, jedriličaru JK Delfin koji se u finalu plasirao na 5. mjesto. Danilo je državni prvak u klasi Laser Radial, osvajač zlatne medalje na Balkanskom prvenstvu i nagrade Općine Tivat za perspektivnog sportistu 2019.

Organizatori regate, JK Delfin i UNA Montenegro, su kroz  organizaciju natjecanja u virtualnom svijetu stekli jedno sasvim novo iskustvo. Najveći doprinos dao je mladi Filip Franović iz Kotora, koji je izradio mapu Boke kotorske kako bi se regata jedrila na istom regatnom polju, što je veoma zahtjevan posao.  Inicijator cijele akcije je Ilija Belan, jedriličar iz Tivta inače i kompetetivni igrač VirtuallSkipper5. Radivoje Popović iz JK Lahor omogućio je live stream finalnog dana natjecanja. Na ovoj regati svi jedriličari su imali iste jedrilice koje se u igrici ponašaju skoro sasvim isto kao u realnosti i jedrili su po regatnim pravilima koje igrica također simulira veoma dobro. Virtualna Tivatska regata je naišla na jako dobar odaziv jedriličara i njihovu podršku za ovakve događaje.

 "Virtuelna regata se javila kao mogućnost da se u pandemijskim uslovima nastavlja jedriti, bez obzira na uslove u drštvu. Jedrenje i u virtuelnom svijetu, gdje se odigrala ova regata na jednom visokom nivou, pokazuje svoju širinu i jačinu.  Neko bi rekao igrica, VirtualSkipper je zapravo simulacija jedrenja tako da je što se tiče toka takmičenja i takmičarskog duha, sve zaista bilo na nivou kao u realnom jedrenju.  Naši jedriličari su pokazali svoju ljubav prema ovom sportu. Zajednica nautičara u Boki, okupljena u trenutnim uslovima, pokazala je da je  jaka"-  rekao je Frano Tripović, predsjednik JK Delfin.

„VirtualSkipper5 je simulacija jedrenja prisutna na tržištu više od deset godina, koja je uspjela da sve izazove prirode i jedrenja prenese vjerno na naše kompjutere. Zanimljivo je pomenuti da je Svjetska jedriličarska federacija ( World Sailing) uspostavila saradnju sa kreatorima igrice VirtualRegatta, koja je novijeg datuma, te da se poslednjih  godinu dana organizuju zvanične regate. Više od petnaest država, među kojima su jedriličarske nacije poput Velike Britanije, Španije i Njemačke, godinama organizuju  državna prvenstva u virtuelnom jedrenju u saradnji sa nacionalnim savezima. Digitana simulacija jedrenja će biti i zvanični propratni događaj Olimpijskih igara 2024 u Parizu. Želja svih jedriličara i sportista širom planete je da se što prije vrate na svoja regatna polja na moru, a da digitalne simulacije ipak ostanu samo popratni dio života“ – priopćavaju iz JK Delfin.