Perković i Kostelić dobitnici nagrada HOO-a

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 19. prosinca 2014. - 9:15
Autor: 

Atletičarka Sandra Perković i skijaš Ivica Kostelić najbolji su sportaši Hrvatske u tradicionalnom izboru Hrvatskog olimpijskog odbora, dok je na proslavi Velikog dana HOO-a u zagrebačkome hotelu Westin Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara odlikovan najstariji hrvatski olimpijac Željko Čajkovski.

Najbolja diskašica svijeta Sandra Perković već treću godinu zaredom osvaja naslov najbolje hrvatske sportašice, a ove sezone je i treći put uzastopno postala europska prvakinja. Svoju dominaciju u bacanju diska Perković je potvrdila osvajanjem Dijamantne lige, a njezin hitac od 71.08 metara najbolji je u svijetu još od 1992. godine. Perković se u obraćanju pokušala zahvaliti na nagradi, ali nije izdržala, te je zaplakala.

"Ovo je za Ivana", kratko je kazala Perković posvećujući nagradu svom bivšem treneru i atletskoj legendi Ivanu Ivančiću Trendži, koji je preminuo 28. kolovoza ove godine.

Ivica Kostelić je osvajanjem srebrnog odličja u superkombinaciji na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju po peti puta u karijeri osigurao naslov najboljeg sportaša Hrvatske. Kostelić je nagradu HOO-a dobivao 2003., 2010., 2011. i lani, a kako u petak vozi utrku spusta Svjetskog kupa u Val Gardeni, nagradu je u njegovo ime preuzela njegova majka Marica.

"Žao mi je što, iz objektivnih okolnosti jer se u ovo doba natječe, Ivica nije mogao nazočiti nijednom od ovoh proglašenja", kazala je Marica Kostelić. Obitelj Kostelić imala je i dodatni razlog za slavlje jer je nagrada za najboljeg hrvatskog trenera u tekućoj godini otišla Anti Kosteliću, tvorcu čak deset olimpijskih medalja Ivice i Janice Kostelića.

Veliki dan HOO-a iskorišten je i za počast najstarijem živućem hrvatskom olimpijcu, 90-godišnjem Željku Čajkovskom, kojemu je uime Predsjednika Republike predsjednik HOO-a Zlatko Mateša uručio ordenom Reda Danice hrvatske s likom Franje Bučara za osobite i dugogodišnje zasluge u području sporta i postignutih sportskih rezultata. Željko Čajkovski je svoju nogometnu karijeru započeo u HAŠK-u, a potom je igrao i za zagrebački Dinamo i bremenski Werder, dok je za reprezentaciju bivše države odigrao 19 utakmicu i osvojio srebrno odličje na Olimpijskim igrama u Londonu 1948.

Veslači Valent i Martin Sinković dobitnici su nagrade u kategoriji najuspješnijih parova, štafete ili posade. Braća Sinković su ove godine osvojili naslov svjetskih prvaka, pobjednici su Svjetskog kupa, a u polufinalu Svjetskog prvenstva u Amsterdamu odveslali su najbržu utrku u povijesti dvojaca na pariće.

Hrvatska stolnoteniska reprezentacija u sastavu Andrej Gaćina, Tomislav Kojić, Tomislav Kolarek, Tomislav Pucar i Tan Ruiwu dobitnici su nagrade za najbolju mušku ekipu zahvaljujući bronci osvojenoj na Europskom prvenstvu u Lisabonu.

Nagrada za najbolju žensku ekipu otišla je hrvatskoj streljačkoj reprezentaciji u samostrelu, svjetskim prvakinjama u disciplini field Nikolina Krivanek, Branka Pereglin i Valentina Pereglin. Našim samostreličarkama to je osmi svjetski naslov, a legendarnoj Branki Pereglin to je bilo 44. odličje s velikih natjecanja u karijeri. Laureat nagrade za najboljeg promicatelja Hrvatske u svijetu pripala je nogometnoj reprezentaciji, a priznanje je primio predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Već tradicionalno, HOO na svoj Veliki dan odlikuje zaslužne sportske djelatnike, saveze i klubove nagradom za životno djelo, koja nosi ime legendarnog hrvatskog kanuista Matije Ljubeka. Dobitnici su Judo klub Mladost iz Osijeka, nutricionistkinja Mimi Vurdelja, vaterpolski velikan Boško Lozica, jedanaesterostruki veteranski svjetski hrvački prvak Josip Čorak i sportski djelatnik iz Siska Nikola Perković.

Posebno priznanje Međunarodnog olimpijskog odbora pod nazivom "Trofej sport i umjetnost" pripalo je akademskom slikaru Anti Guberini.

"Imamo puno razloga za zadovoljstvo jer su nas sportaši opet oduševili uspješnim nastupima. Hrvatski sport se doista može dičiti svojim sportašima koji su svjetske klase i postižu takve rezultate da im se cijeli svijet divi. U ovom trenutku imamo čak 99 olimpijskih kandidata za Igre u Rio de Janeiru, imamo 365 sportaša korisnika naših razvojnih programa i 70 trenera. To je naša budućnost i zalog novih medalja", kazao je Mateša.

Glavni tajnik HOO-a Josip Čop iznio je podatak da su hrvatski sportaši u 2014. godini nastupili na 648 natjecanja i osvojili 304 medalje, od čega čak stotinu zlatnih. Svečanosti HOO-a nazočili su ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, te brojni drugi uzvanici.