OI: Hrvatska košarkaška reprezentacija pobijedila Španjolsku

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 08. kolovoza 2016. - 9:01
Autor: 

Hrvatska je sa 72:70 slomila prvaka Europe Španjolsku u prvom kolu Olimpijskog turnira u Riju.

Hrvatsku je do pobjede vodio Bojan Bogdanović sa 23 koša, Darko Planinić je dodao 11, a Krunoslav Simon 10, dok su kod Španjolske najbolji bili Pau Gasol sa 26 i Nikola Mirotić sa 19 poena.

U neizvjesnoj završnici ključni potez ipak je napravio Dario Šarić koji je u posljednjoj sekundi blokirao pokušaj Gasola pod samim obručem za izjednačenje.

Hrvatska će u 2. kolu igrati protiv Argentine u srijedu u 3.30 sati po hrvatskom vremenu.

U prvom dvoboju u ovoj skupini Litva je svladala domaćina Brazil sa 82:76. 

Hrvatska počela dobro, a onda su Španjolci napravili seriju 13:0

Utakmicu je dobro otvorio Miro Bilan koji je bio jedini strijelac u prve dvije minute kada je bilo 4:0 za Hrvatsku. No, uslijedila je serija Španjolaca od 13:0 kojom su preuzeli kontrolu rezultata i držali ju sve do sredine četvrte četvrtine. U toj seriji tri su trice pogodili španjolski centri, dvije Mirotić, a jednu Gasol. Usto, zbog nervoze su po tehničku pogrešku dobili hrvatski izbornik Aleksandar Petrović i najbolji igrač Bojan Bogdanović pa je španjolska prednost narasla i na 12 razlike (20:8).

 

Gasol i Mirotić bili su nezaustavljivi

Druga je četvrtina krenula slično kao i prva, Hrvatska je postigla prva četiri poena, ali tada su opet španjolski centri, ovaj put Reyes i Gasol pogodili trice, pa je minutu prije odlaska na odmor bilo opet 12 razlike (38:26). Srećom, tada su Bogdanović i Hezonja pogodili trice i smanjili na 38:32 na poluvremenu. Do tog trenutka Hrvatska je šutirala izvan linije 6.75 metara loših 1-10.

 

Serijom 9:0 Hrvatska se vraća u utakmicu

 

Početkom trećeg dijela Španjolska je pobjegla i na najvećih 14 razlike (50-36) prije no što je započeo povratak Hrvatske. Serijom 9-0 smanjila je na 50-45, a slobodnim bacanjima Planinića i na 51:47 samo da bi Mirotić još jednom tricom sekundu prije isteka vreman povisio na 54:47.

Odličan ulazak u četvrtu četvrtinu Hrvatske okrunio je Luka Babić zakucavanjem u protunapadu ua vodstvo 57:56 šest i pol minuta prije kraja. U narednom razdoblju Hrvatsku je u igri držao Bogdanović koji je sa sedam uzastopnih koševa bio najzaslužniji što se u posljednje dvije minute ušlo s vodstvo Španjolske od samo 67:65.

 

Fantastični Ukić i Bogdanović kreirali preokret

Tada je Planinić pogodio nakon skoka u napadu, a zatim je Simon oteo loptu Rodriguezu i poentirao za vodstvo Hrvatske 69:67 minutu i pol prije kraja. Nakon nekoliko promašaja s obje strane, Simon je 17 sekundi prije kraja pogodio oba slobodna bacanja za 71:67, ali Mirotić je samo četiri sekunde potom pogodio tricu za 71:70.

 

Simbolično: Nadolazeća zvijezda svjetske košarke blokirala onu na zalazu

Šarić je 12 sekundi prije kraja pogodio jedno od dva slobodna bacanja za 72:70. U posljednjem španjolskom napadu Llull i Gasol je prvo nisu sporazumjeli, ali je 1.8 sekundi prije kraja lopta otišla u aut od jednog hrvatskog igrača, pa su Španjolci dobili posljednju priliku za izjednačenje i produžetak. Llull je izveo aut, pronašao Gasola u reketu, ali njegov pokušaj horoga sjajno je blokirao Šarić za veliko slavlje Hrvatske.

Hrvatska će u 2. kolu igrati protiv Argentine u srijedu u 3.30 sati po hrvatskom vremenu.

U prvom dvoboju u ovoj skupini Litva je svladala domaćina Brazil sa 82:76, a Argentina je pregazila Nigeriju s 94:66.