Hrvatska srušila Poljake sa 14 razlike, ušla u polufinale i šokirala čitav rukometni svijet!

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 28. siječnja 2016. - 8:21
Autor: 

Hrvatska rukometna reprezentacija napravila je najveće čudo u povijesti rukometne igre! “Čudo u Krakovu!” Nakon što je Norveška pobijedila Francusku 29-24, našima je protiv domaćina Poljske trebalo čak plus 11 za prolaz u polufinale. Nitko to nije mogao niti zamisliti, a oni su uspjeli, pobijedili su s nevjerojatnih 37-23 i igrat će u petak polufinale protiv Španjolske!

U drugom će polufinalu igrati Norveška i Njemačka, zaista nevjerojatan rasplet EP-a, bez Francuza i Danaca među četiri najbolja, s Hrvatima koji su napravili najveće iznenađenje u rukometu ikad!

Rukometaši su najveći sportski heroji Hrvatske! Mogu se smijati ljubitelji nogometa zbog usporedbe, ali tko se više sjeća “Čuda iz Berna” i pobjede Nijemaca nad mađarskom “lakom konjicom”. Zaboraviti Bern, sada je Krakov u modi, cijela Hrvatska slavi i sprema se najezda hrvatskih navijača na najljepši grad u Poljskoj.

Utakmica je imala nevjerojatan početak, cijeli tijek i završetak koji se mogao zamišljati samo u najluđim snovima. Golovima Marića, Čupića i Sliškovića naši su poveli sa 3-0 te im je u tom trenutku samo još osam golova viška falilo da naprave čudo i uđu u polufinale. Nitko tu nije niti pomišljao da se nešto istinski može napraviti. Naravno, tako je nešto nemoguće bilo i sanjati, pobijediti jakog domaćina, izbaciti ga iz igre i vratiti se iz mrtvih. Tako se nešto zaista u povijesti ovog sporta nije dogodilo, Hrvati su ti koji stvaraju povijest.

Nakon početnog vodstva nastavilo se fenomenalno u obrani, Ivan Stevanović je skidao baš sve te su Poljaci prvi gol postigli tek u 10. minuti za 4-1. Da su naši bili za nijansu prisebniji u napadu, da nije bilo tri probijanja i dva isforsirana udarca te promašenog sedmerca Čupića, da nije bilo laganog domaćinskog suđenja danskog para, mogli su u prvom dijelu Babićevi igrači voditi i deset razlike i već tada početi stvarno razmišljati o nečem o čemu bi se godinama pričalo kao o “čudu u Krakovu”. O najvećem čudu u povijesti rukometne igre.

Ovako, Poljake je u životu nekako održao stari Bielecki koji je jedini nalazio rješenja za našu obranu i raspoloženog Stevanovića.

Do kraja prvog dijela Babićevi su igrači nastavili s dobrom igrom, Štrlek je iz kontri zabio dvaput, ukupno čak šest u prvom dijelu, Stevanović je obranio dva sedmerca, no prednost je ostala na plus pet (15-10). Bio je to ipak samo rezultat za snove o pobjedi, ali ne i prolazu u polufinale. No, čudo se ipak dogodilo, nakon samo pet minuta u drugom dijelu bilo je čak 20-10, Poljaci su se potpuno rasuli, a naši i dalje “gazili”, tada su već svi povjerovali. Pogodak za dovoljnih plus 11 zabio je Marko Kopljar nakon samo šest minuta igre u drugom poluvremenu, a zatim i Horvat pa Štrlek koji je na kraju uništio svoje Poljake s ukupno 11 golova.

Horvat je nastavio zabijati s krila, i iz kontri, došlo se petnaest minuta prije kraja do ogromnih 30-13, neviđenih plus 17.

Uslijedila je velika kriza, Poljaci su zaredom zabili četiri gola i Babić je morao zvati time-out, no i to nije pomoglo, primili smo još jedan te je prednost smanjena samo na 12 razlike (30-18). Drama je dosegla vrhunac. Igralo se zatim gol za gol, između 13 i 12 plusa, u Hrvatskoj je sigurno zauvijek stalo poneko slabije srce.

Prijetilo je na kraju tako da će naši nedovoljno visokom pobjedom nad Poljskom pomoći najvećim neprijateljima Francuzima da oni uđu u polufinale unatoč porazu od Norveške. Srećom, Babićevi su se igrači još jednom podigli, zaigrali kao i u većem dijelu utakmice.

Zaista nevjerojatan rasplet natjecanja u Krakovu. I ne radi se tu samo o tome da je ranije otpisana Hrvatska našla svoje mjesto među četiri najbolje momčadi, ne radi se samo o tome da je ispala Poljska koja je sanjala zlato kod kuće, radi se tu i o pobjedi Norvežana nad Francuzima čime su ih poslali kući. Radi se i o tome da u završnici nema Hansena i Danaca. Jedina prava konstanta je zapravo Španjolci s kojim će se naši dečki potući u petak u 21.00 za ulazak u finale. Dva i pol sata prije toga igrat će Norveška i Njemačka. Da, i ta Njemačka koja je na EP došla bez sedam standardnih igrača, zatim još dvojicu prije ključne utakmice te su igrače za zamjenu skupljali s godišnjih odmora. Zaista nevjerojatno prvenstvo.

No, tko mari koji su suparnici s druge strane, budu li Babićevi igrači igrali kao u sriejdu protiv Poljske, nitko neće imati niti najmanje izgleda.