Francuska pobijedila Hrvatsku

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 24. siječnja 2016. - 8:54
Autor: 

Danima je rukometni svijet odbrojavao do utakmice između Francuske i Hrvatske, do jedinog pravog rukometnog klasika. Međutim, spektakl se pretvorio u jednosmjernu ulicu. Moćna Francuska se poigrala s nemoćnom Hrvatskom pobijedivši je s 32:24 i praktički je izbacivši iz polufinala.

 

Bio jednom jedan derbi

Hrvatsku vodi dalje samo teorija, a Francuzi su održali sat rukometa pomlađenoj Babićevoj momčadi, koja još puno mora učiti da bi se vratila na pozicije na kojima je bila u vrijeme Ivana Balića i društva.

 

Francuski rukometaši ostvarili su najuvjerljiviju pobjedu u dvobojima s Hrvatskom, a sjajni vratar Thierry Omeyer ponovno je bio nerješiva enigma za hrvatske rukometaše. I kad bi se probili kroz čvrstu francusku obranu, često bi se ispriječio Omeyer kao posljednja prepreka koju treba svladati. Skupio je 16 obrana, pred kraj utakmice postigao čak i pogodak preko cijelog terena, kad je Hrvatska na terenu imala igrača s 'markerom' umjesto vratara, a u strahu od Omeyerovih obrana prečesto su šutevi naših rukometaša završavali na vratnicama.

 

Francuzi u osam minuta prelomili utakmicu i do kraja se poigravali s Hrvatskom

Osim Omeyera, glavni problem Babićevih izabranika u ovom dvoboju bila je obrana. Hrvatski rukometaši držali su korak s aktualnim olimpijskim pobjednicima, svjetskim i europskim prvacima nešto više od 20 minuta, a onda je uslijedio potpuni obrambeni raspad. U 22. minuti Hrvatska je zaostajala samo jedan pogodak za Francuzima (9:10). Do kraja prvog poluvremena Francuska je serijom 6-1 došla do šest golova prednosti.

 

Omeyer branio i zabijao, oba hrvatska vratara u prvih 30 minuta samo jedna obrana

Čak i u trenucima dok su se hrvatski rukometaši rezultatski nekako i držali, bilo je jasno da će Francuzi na kraju slaviti. Danima su stručnjaci i rukometni analitičari upozoravali da je Francuska veliki favorit i da je jedina šansa Hrvatske ako uspije izbjeći francuski ''zagrljaj''. Francuzi su fizički neusporedivo moćniji i prilika se nudila jedino iz hitrih kontri i polukontri. Međutim, da bi tranzicija bila kvalitetna, potrebna je vrhunska obran i raspoložen vratar. Hrvatska danas nije imala ni jedno ni drugo. Dok je Omeyer u prvom dijelu skupio osam obrana, oba hrvatska vratara skupili su samo jednu obranu. Fantastični Francuz je do kraja skupio 13 obrana, ali je zabio i gol preko cijelog terena.

Naravno, problem je bila i obrana. Spora i nepokretljiva, nije imala šanse protiv dvije jednostavne akcije koju su Francuzi uspješno prodavali cijelo prvo poluvrijeme. Nikola Karabatić bi ili pronalazio neuništivog Abaloa na desnog krilu, koji je bez milosti bušio hrvatske golmane, ili bi na crti davao lopte gorostasu Sorhaindou, koji je zabijao i iznuđivao isključenja. 

 

Onesta se na kraju smilovao

 

S još tri pogotka na početku drugog poluvremena francuski rukometaši poveli su 19:10 i potpuno demoralizirali hrvatske reprezentativce te je bilo samo pitanje s kolikom će razlikom pobijediti. Francuzi su otišli u 37. minuti na +11 (11-22), ali je francuski izbornik Claude Onesta povlačenjem Nikole Karabatića, Narcissea i Abaloa na klupu dao priliku Hrvatskoj za smanjenje zaostatka do kraja dvoboja.

Najbolji strijelac Hrvatske bio je Domagoj Duvnjak s pet pogodaka, a po tri su postigli Marko Kopljar, Zlatko Horvat, Ivan Slišković i Antonijo Kovačević. Aktualne olimpijske pobjednike, svjetske i europske prvake do uvjerljive pobjede predvodili su Luc Abalo sa šest pogodaka, Michael Guigou s pet te Daniel Narcisse, Cedric Sorhaindo i Valentin Porte sa četiri.

U posljednjoj utakmici u skupini, Hrvatska će u srijedu, 27. siječnja (20.30 sati), igrati protiv domaćina EP-a Poljske, dok će Francuzi protiv Norveške tražiti put prema pobjedi koja bi ih odvela u polufinale.

Na ljestvici vodi Francuska sa šest bodova iz četiri dvoboja, ispred Poljske, Norveške i Hrvatske sa po četiri boda, no Poljaci i Norvežani imaju čak dvije utakmice manje. Na začelju su Makedonija i Bjelorusija bez bodova.