EL: Dinamo - Tottenham 3-0

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 18. ožujka 2021. - 21:42
Autor: 

Nogometaši zagrebačkog Dinama priredili su čudo nakon što su u uzvratnom susretu osmine finala Europske lige na stadionu Maksimir nakon produžetaka pobijedili Tottenham sa 3-0 i tako nadoknadili poraz 0-2 iz prve utakmice.

Tottenham je u Londonu slavio sa 2-0, no Dinamo je u uzvratu golovima Mislava Oršića (63, 83, 106) uspio prirediti senzaciju izborivši plasman u četvrtfinale.

U šokantnom tjednu u kojem je ostao bez trenera Zorana Mamića koji presudom Vrhovnog suda mora na četiri godine i osam mjeseci u zatvor zbog sudjelovanja u izvlačenju 116 milijuna kuna iz Dinama, "Modri" su odigrali jednu od najbolji utakmica posljednjih godina.

Mamićevo mjesto zauzeo je njegov pomoćnik Damir Krznar ostvarivši jednu od najvećih pobjeda u povijesti kluba. Posljednji put Dinamo je igrao u četvrtfinalu nekog europskog Kupa 1970. godine, kada je poražen u četvrtfinalu Kupa kupova od Schalkea.

Ždrijeb parova četvrtfinala je petak u Nyonu.

Svjestan kako ima dva gola prednosti iz prve utakmice Jose Mourinho je postavio čvrsti blok pred svoja vrata i kontrolirao je igru. Nije bilo potrebe juriti i riskirati. Dinamo se trudio, ali u prvih pola sata nismo vidjeli previše opasnosti ispred Livakovića i Llorisa.

No, u završnici je svaki klub imao po jednu priliku. Lovri Majeru se otvorio prostor u 35. minuti, pucao je, ali je lopta prošla pored stative. Gosti su uzvratili u 44. minuti, no Livaković je obranio Kaneov udarac.U prvih 45 minuta Dinamova obrana je dobro funkcionirala, no nedostajalo je konkretnosti na drugoj strani terena.

U nastavku susreta hrvatski prvak je zaigrao hrabrije i u 62. minuti Oršić je fantastičnim udarcem s ruba kaznenog prostora pogodio za 1-0. Oršić je ušao s krila na svoju desnu nogu i zabio u rašlje pored nemoćnog Llorisa.

Gosti su u 72. minuti bili korak do izjednačenja, Lo Celso je šucao, no Livaković je sjajno obranio.

Pet minuta prije kraja Dinamo je uspio zabiti i drugi gol i tako anulirati zaostatak iz prve utakmice, a ponovo je zabio Oršič. Ademi je prošao po lijevoj strani, dodao do Atiemwena koji je sjajno proigrao do Oršića koji je zabio za 2-0.

Čudo nad čudima se dogodilo u 106. minuti kada je nevjerojatni Oršić zabio hat-trick. Dobio je loptu na lijevom krilu, probio se kroz trojicu igrača Tottenhama i s ruba kaznenog prostora pogodio donji desni kut.

U samoj završnici utakmice Livaković je dva puta čudesno reagirao obranivši gol za veliko slavlje "Modrih".