Zbirka „Ferao iz kaštela“ promovirana i u Kotoru

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 13. listopada 2020. - 11:10
Autor: 

Zbirka pjesama „Ferao iz kaštela“ Gracije Gaša Marovića u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća promovirana je sinoć u Velikoj dvorani Kulturnog centra ,,Nikola Đurković".

Pored autora, o zbirci su govorili  Ana Vuksanović, Aleksandra Tomović i Ilko Marović.

“Autor kao svaki pravi entuzijasta i u ovim poznijim godinama gotovo svakog dana ima inspiraciju da piše stihove koje je i u okviru ove zbirke imao želju i potrebu objaviti. Hvala našem Gašu na inspiraciji i na težnji da bude svojevrsni stihovni kroničar Boke kotorske svojeg vremena. To nije lak zadatak, bez obzira na životno iskustvo. Naš Gašo poeziju i stih svakako osjeća kao svoj slobodan prostor, kao svoje utočište i kao svoju sigurnu luku nakon putovanja. Njegova naslonjenost na tradiciju i duboka povezanost sa rodnom grudom ogleda se i u upotrebi specifičnih domaćih, pa i arhaičnih riječi. Gašo želi da njegovi stihovi imaju i lakoću i težinu, i da kude (nešto manje) i da hvale, i da opominju i da veličaju, i da se vole, pa i da zabole. Zahvalni smo Graciji Maroviću, ali i svakom suvremenom hrvatskom pjesniku na tome što dio svoje nutrine želi pretočiti u stihove ili u bilo koju drugu vrstu djela. Za to je potrebna velika hrabrost i velika odgovornost. A posebno smo im zahvalni na tome kada odluče svoje stihove podijeliti sa širim auditorijem  i time omogućiti da njihovo djelo ugleda svjetlost dana. Stihovi će vam pomoći u tome da njegovom licu kao autoru dodate još koju pjesničku crtu, a njegovoj osobnosti koja je dovoljno vedra i srdačna još po koju karakteristiku“ –  istakla je  Vuksanović.

 „Zbirka pjesama Ferao iz kaštela ima 3 poglavlja: Kamena kuća, More moje plavo i Vrt. To su tri jedinstva bez kojih se ne može zamisliti život na moru – kamena kuća kao sigurni bastion mladosti, porodične sreće, ali i teškog života, plavo more kao prva slika koju vidimo kada otvorimo oči i posljednja sa kojom odlazimo na počinak, more od kojeg se živi, jer kako kaže pjesnik: Samo ploviti i ribati se mora. Vrt kao rajski vrt, vrt mladosti, ljubavi, rajskih naslada i uživanja. Ali kao što je čovjek zbog svoga grijeha protjeran iz rajskog vrta, tako se i pjesnik sada već samo sjeća mladosti i uživanja koji su nepovratno prošli. Odlazeći svaki put iz Boke sa njim je odlazio i dio uspomena“ -  rekla je Tomović.

 „Gašo nije pisao o ocu i majci, bar do sada koliko ja znam. Ali zato je pjesmom ovjekovječio strica Iva za sva vremena. Posvetio mu je pjesmu Šjor Ivo“ – rekao je pjesnikov brat naglasivši bliskost sa šjor Ivom.

Autor je izrazio zahvalnost svima koji su dali doprinos da se ova promocija održi te  se prisjetio i  pjesnikinje Desanke Matijević, koja je napisala prvu recenziju za njegovu knjigu. Također je zahvalio i gospođi Dijani Milošević na nesebičnom zalaganju na izdavanju ove knjige.

U poetsko-recitatorskom dijelu programa sudjelovali  su članovi Amaterskog kazališta Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore: Matej Knezović, Irina Bulajić, Doris Deković, Klara Milošević, Andrea Lompar i Kristina Lompar.

Zbirka poezije je financirana sredstvima Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.