Zajednički cilj Fondacije Don Branko Sbutega i Fondacije Miloš Karadaglić

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 27. srpnja 2024. - 12:28
Autor: 

U petak, 26. 7., u crkvi Sv. Duha u Kotoru, nastupili su mladi umjetnici, braća, violončelist Kosta Popović i pijanist Petar Popović i izveli poznata klasična djela. Ovo je prvi zajednički projekt Fondacije Don Branko Sbutega i Fondacije Miloš Karadaglić u okviru kojeg se kotorskoj publici predstavio već poznati KotorArt talent, Kosta Popović, od ove godine i izabrani stipendist Fondacije Miloš Karadaglić.Uoči koncerta, koncertni pijanist, sveučilišni profesor i direktor KotorArta, Ratimir Martinović i proslavljeni gitarist Miloš Karadaglić potpisali su Memorandum o suradnji u ime Fondacije Don Branko Sbutega, koja je izvršni producent glazbenih programa Međunarodnog festivala KotorArt i Fondacije Miloš Karadaglić.Obje strane će zajednički realizirati aktivnosti koje javno promoviraju i dodatno educitraju mlade, talentirane glazbenikeiz Crne Gore i regije, kako u Crnoj Gori tako i inozemstvu, koristeći postojeće mreže partnera na međunarodnoj sceni za podršku razvoja karijera izabranih mladih umjetnika.

Karadaglić je, kako kaže, ponosan što je sporazum potpisan na dan kada se, u sklopu programa ovogodišnjeg KotorArt festivala, održava koncert stipendiste Fondacije Koste Popovića, mladog crnogorskog violončeliste i studenta magistarskih studija na Gildhol školi za glazbu i dramu u Londonu.

Sporazum je potpisan nedugo nakon što je Fondacija proslavila prvu, brojnim događajima ispunjenu, godinu svog postojanja. U saradnji sa KotorArtom, festivalom od velikog značaja za crnogorsku kulturu, na kojem sam i sam nastupao i zakoračio neke prve korake, mladim umjetnicima pružamo dodatni podstrek na njihovom putu ka profesionalnoj afirmaciji, i takođe inspirišemo novu generaciju kulturnih stvaralaca”, naveo je Karadaglić.
Briga o mladima, njihovom obrazovanju, promociji rada i podrška daljeg razvoja glavni su ciljevi obje fondacije kada su u pitanju mladi, talentovani crnogorski umjetnici. Svjesni značaja obrazovanja mladih i podsticaja za daljim usavršavanjem, predstavnici obje fondacije nadaju se da će ovi mladi umjetnici ubuduće činiti okosnicu muzičkog života u Crnoj Gori. - izjavili su predstavnici fondacija.

Sinoć, u punoj koncertnoj dvorani, crkvi Sv. Duha, braća Popović su po prvi put nastupali zajedno. Publika je iskreno pozdravila mlade umjetnike, njihov rad i izvođenje zahtjevnog repertoara.