Vlatko Stefanovski i Rock symphony u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 22. srpnja 2018. - 10:24
Autor: 

 

Koncert pod nazivom ROCK SYMPHONY održat će se u ponedjeljak, 23. srpnja, s početkom u 22 sata na Ljetnoj sceni u Kotoru.

Popularni gitarista, osnivač grupe Leb i sol, jedne od najpopularnijih u bivšoj Jugoslaviji, Vlatko Stefanovski nastupa na KotorArtu s Bitoljskim komornim orkestrom. Njihov zajednički projekt pod nazivom Rock symphony & Vlatko Stefanovski obradovat će i ljubitelje rok glazbe, i ljubitelje klasične. Ovaj jedinstveni događaj na Don Brankovim danima muzike, sadejstvo roka i klasičnih instrumenata, bit će priređen u ponedjeljak, 23. srpnja, na kotorskoj Ljetnoj pozornici, s početkom u 22 sata.

Vlatko Stefanovski s grupom Leb i sol snimio je četrnaest albuma i održao turneje širom svijeta. Tijekom devedesetih godina 20. stoljeća razvio je uspješnu solističku karijeru, koju potvrđuju albumi Cowboys & Indians, Sarajevo, Vlatko Stefanovski trio, Kula od karti. Suradnja s poznatim gitaristom Miroslavom Tadićem na albumima Krushevo, Treta majka, Live in Belgrade i Live in Zagreb bacila je novo svjetlo na njegovo stvaralaštvo za akustičnu gitaru i istraživanje makedonske tradicionalne glazbe. Surađivao je s poznatim umjetnicima kao što su Tomi Emanuel, Stokelo Rozenberg, Džiboni, Jan Akerman, Teodosi Spasov, Stefan Milenković, Kudsi Erguner, Bojan Z, Manu Kače, Toni Levin i dr. Nastupao je i snimao s Londonskim, Lajpciškim, Sofijskim simfonijskim orkestrom, Filharmonijskim orkestrom Monte Karla, zatim s big bendovima Fool Cool, Radio-televizije Slovenije, Hrvatske radio-televizije, Radio-televizije Srbije itd. Piše i glazbu za film, kazalište i balet. Dobitnik je počasnog doktorata Univerziteta Sv. Ćirilo i Metodije u Skoplju.

Bitoljski komorni orkestar osnovan je prije nekoliko decenija. Brojne uspješne koncerte ansambl je održao u Makedoniji, učestvujući na domaćim festivalima klasične glazbe: Bitfest, Skopsko ljeto, Ohridsko ljeto, Prilepsko kulturno ljeto, Štipsko kulturno ljeto, kao i na festivalima popularne glazbe širom Balkana: Nišvil (Niš), Rock Village (Banatski Sokolac), Baščaršijske noći (Sarajevo). Orkestar nastupa s poznatim solistima i dirigentima poput Vlatka Stefanovskog, Robija Lakatoša, Kerema Gorseva, Alesandra D’Agostinija, Anatolija Krsteva, Borisa Spasova, Ivana Kožuharova, Saše Nikolovskog – Đumara, Saše Tatarčevskog, Bisere Čadlovske, Le Fi Fi i dr. Repertoar orkestra čine djela svih epoha – od ranog baroka do suvremene klasične i popularne glazbe. Projekte ovog orkestra, poput Rock Symphony, James Bond Symphony, Ladies Symphony i John Williams Symphony, publika je prihvatila s velikim zanimanjem.