Veljača u znaku umjetnosti

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 05. veljače 2015. - 8:47
Autor: 

Veljača će za goste i rezidente tivatske marine Porto Montenegro obilježiti četiri likovne izložbe u ovom nautičkom naselju, atraktivni aranžmani i tematske večeri u hotelu Regent Porto Montenegro, ali i jedriličarske regate i sportski turniri.

Izložba kanadske umjetnosti Inuita - unikatnih grafika, skulptura i tapiserija ovog plemena, predstavit će civilizacijski kod, mit i tradiciju naroda koji živi na ledu – suživot inuitske i zapadne (za njih južne) kulture. Posjetitelji će uživati u rukotvorinama naroda kojeg moderni svijet nije puno promijenio, ali omogućio da nauče da ne zaborave stare plemenske vrijednosti i način života. Stručnjak za inuitsku umjetnost, Judith Varney Burch, prenijet će  svoje, decenijama skupljano znanje u Tivat. Izložba će biti postavljena u Zbirci pomorskog nasljeđa, od 28. februara do 30.ožujka.

Lubarda kao inspiracija- naziv je izložbe učenika četiri srednje škole iz Crne Gore, koja će biti također u Zbirci pomorskog nasljeđa. Kao svojevrstan omaž, izložba će biti otvorena na datum smrti ovog crnogorskog i europskog likovnog velikana, 13.veljače. U projektu sudjeluju učenici JUSMŠ Mladost iz Tivta, JU gimnazije Stojan Cerović iz Nikšića, JU Srednje likovne škole Petar Lubarda sa Cetinja i JUSMŠ Ivan Goran Kovačić iz Herceg Novog.

 

Izložbeni prostor Upravne zgrade kompanije Adriatic Marinas (nekadašnji Dom Vojske), i ovoga mjeseca svojevrsna je galerija u kojoj se predstavljaju umjetnici iz Crne Gore. Do 15. veljače domaćoj i stranoj klijenteli predstavlja se slikar Mile Albijanić s postavkom " Dubine i snovi modrog", iz tri etape ciklusa "Fatazmogorija podmorja", na kojima je prikazano podmorje s mitskim i realnim stanovnicima i ribama koje imaju lice i emocije. Tema podmorja u ovim ciklusima tretirana je kroz različite materijale, i iz različitih percepcija.

U istom izložbenom prostoru, od 15. veljače  do 15. ožujka  bit će postavljena ižložba "Corpo-mente", kotorske slikarice  Daliborke Kordić. Lajt motv izložbe je lik že­ne u ra­znim sta­nji­ma du­ha, od bo­la i tu­ge, do za­do­volj­stva i sre­će, u cr­ve­no-cr­no-bi­je­lo-si­vom ko­lo­ri­tu. Po­stav­ka će ob­u­hva­titi pre­ko 30 sli­ka raz­li­či­tih for­ma­ta, ra­đe­nih u teh­ni­ci akril na plat­nu.

Bogat  program za veljaču pripremio je i Jahting klub Porta Montenegra. Ljubitelji jedrenja imat će priliku da savladaju vjetar i morske valove na velikoj Porto Montenegro regati, zakazanoj za subotu, 14.veljače.  Regata je otvorena za sve ORC klase. Oni koji uživaju u ovom sportu znaju da Jahting klub svake subote organizira sesije jedrenja na BLU26 jedrlicama.