„Usamljenost može da bude pogubna, a samoća veoma blagotvorna“

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 27. srpnja 2016. - 10:33
Autor: 

U okviru “ Purgatorija ” sinoć je u Galeriji  Pizana  u Portu Montenegru održana književna večer  Blagote Mitrića, u organizaciji Centra za kulturu Tivat.

Na početku večeri nazočnima se obratio novinar Jovan Nikitović, koji je naglasio pisanje Blagote Mitrića kao strastveno,  izrazito bolno, ali kako  to  i iziskuje kada se opisuju najljepše priče iz svog života. Također, Nikitović ističe autorovu glad za slobodom, kao nemogućnost bijega od samoga  sebe. „Njegova duša je oblivena nostalgijom, sjetom, ironijom, suosjećanjem, prkosom i nadom.  Veliča borbu,  izgaranjei bespoštedno izgaranje za svojim ljubavima i strastima“. Pero ovoga zanimljivog autora opisuje vječito  izranjavane slike  prošlosti. „On zapravo ispisuje suptilnu odu prolaznosti ljepoti života. Između ljubavi, slobode, samoće i pravde traje  Blagota Mitrić“- rekao je u svom obraćanju  brojnim posjetiteljima sinoćnje večeri.

Redatelj Blagota Eraković, dugogodišnji prijatelj autora, pročitao je esej koji je posvetio svom prijatelju i dotakao se svega onoga što tako dugo prijateljstvo mora imati. Iz njegova obraćanja vidimo koliko  Mitrića cijeni kao pisca, prijatelja, čovjeka te ističe kako je naći  „u ovom cijelom spektru  besmisla , majstora mržnje, nađemo čovjeka koji sve gradi na ljubavi, koji se ne stidi da kaže da je zaljubljen“.

Glazbenik Marinko Pavićević, veliki prijatelj Blagote Mitrića, upotpunio je večer izvodeći pjesme, koje je posvetio autoru .

Tijekom večeri, Jelena Đorđević, koja je bila moderatorica večeri je čitala odabrane dijelove iz nove knjige „Tražeći je“ . Autor je na kraju večeri izrazio zahvalnost svima koji su nazočili te obećao ponovni susret i promociju knjige upravo u Tivtu.

Tijekom večeri su posjetitelji uživali u  književnoj večeri, koja nije bila  kao brojne druge, već su se čitatelji Mitričevih  knjiga osjećali kao da su došli na jedan neobavezni razgovor o književnosti, koji se pretvorio u jedno dugo i kvalitetno druženje.

Dugogodišnji profesor Pravnog fakulteta u Podgorici Blagota Mitrić diplomirao je 1968. godine, magistrirao 1978. godine i doktorirao 1983.  godine na Pravnom fakultetu u Beogradu. Objavio je više knjiga i na stotine znanstvenih radova. Bio je prodekan i dekan Pravnog fakulteta u Podgorici i predsjednik i studija Ustavnog suda Crne Gore.