OTVORENA IZLOŽBA PAVLA TODOROVIĆA

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 21. lipnja 2013. - 10:18
Autor: 

U galeriji Kulturnog centra u četvrtak je otvorena izložba slika Pavla Todorovića iz Kotora. Izložbu je otvorila Ružica Danilović, direktorka Pomorske biblioteke u Kotoru.
„Ovo je novi slikarski opus Pavla Todorovića, pred Vama je tridest jedan rad ulja na platnu koja su nastala za nešto više od godinu dana. Novi Pavlov opus slika bi svrstala u tri ciklusa, erotikom ili traganje za idealnom formom, drug ciklus je kotorski akumuluranih sjećanja na neke prostore ukusa i mirisa djetinjstva odrastanja i zrelosti. Nesto sto slikara i nas publiku u estetskom pogledu definiše kao kotorane mediterance. Treći ciklus sam nazvala slikam dakle postojim. Na ovim slikama dominira poigravanje sa kategorijom prostora. Slika se suočava sa vječitom zagonetkom ljudskog lica. Ove Pavlove slike nameću pitanje ko smo, kakvi smo i kuda idemo.

Pavlova platna doživljavam kao slike rukopise, ispod čijeg pojavnog vidljivog sloja postoji tajna nekog starijeg pisma, nekog prethodnog iskustva i života" – kazala je otvarajući izložbu Ružica Danilović.
Pavle Todorović je rođen 1958. god u Rijeci. Živi i stvara u Kotoru.Samostslno je izlagao u zemlji i inozemstu 24 puta. Učestvovao je na 19 kolektivnih izložbi i mnogobrojnim kolonijama.