U okviru platforme KotorArt Talenti Tamara Rađenović održala solistički koncert

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 23. srpnja 2019. - 10:45
Autor: 

U okviru KotorArt Don Brankovih dana muzike, na platformi koja podržava mlade crnogorske umjetnike, koji se školuju i usavršavaju u inozemstvu, sinoć je, u prepunoj crkvi Sv. Duha, koncertnoj dvorani Muzičke škole „Vida Matjan“, mlada operna umjetnica Tamara Rađenović, održala solistički koncert. Na repertoaru su se našle arije Vivaldija, Mocarta, Donicetija, Belinija, i mnogih drugih. Klavirsku pratnju izvodio je Đorđe Nešić, koji je odsvirao i dvije solo kompozicije: Nokturno u cis molu Frederika Šopena kao i Bergamsku svitu Klod Debisija.

Ovo je Tamarin prvi nastup u okviru Festivala KotorArt. Na bis su izveli ariju La rosa y el sauce Guastavino-a.

 

Mlada crnogorska operna umjetnica, sopran Tamara Rađenović živi i radi u Londonu.  Diplomirala je solo pjevanje na Kraljevskom koledžu za glazbu u Londonu u klasi od 8 studenata. Prva je sa ex -Yu prostora koja je primljena na solo pjevanje na ovoj akademiji u konkurenciji od 1000 prijavljenih. Ona je također nagrađena stipendijom za magistarske studije na istoj akademiji i od engleskog Ministarstva kulture je dobitnik statusa ‘exceptional promising talent’ u Velikoj Britaniji.

Do sada, Tamara je imala priliku nastupati na različitim nacionalnim i internacionalnim koncertima, festivalima, masterklasovima u Crnoj Gori, Srbiji, Sloveniji, Austriji, Engleskoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Italiji, Španjolskoj, Mauricijusu i Americi.

Krajem prošle godine je imala debi u Karnegi holu u Njujorku, gdje se njujorškoj publici predstavila solističkim koncertom.

Zbog velikog interesiranja, i na poziv Karnegi Hola, Tamara će ove godine ponoviti solistički koncert u Njujorku krajem godine.

Osim nastupa u Americi, u ovoj godini će imati solističke koncerte u Engleskoj, Španjolskoj, Hong Kongu, Crnoj Gori, Srbiji.

Tamara je veoma mlada imala i svoj operski debi. Debitirala je u glavnoj ulozi  Mimi u operi ’La Boheme’ od Pućinija na Mediteranskom Opera Studio Festivalu na Siciliji (Italija) pod dirigentskom palicom Leonarda Katalanota. (srpanj 2017. godine)

Početak njezine internacionalne  karijere se vezuje za čuvenu opernu divu Madam Montserrat Caballe.

Mlada umjetnica  je bila  izabrana osobno od strane primadone da pjeva na njezinim Gala koncertima u Saragosi, Španjolska (2014.,2015.).

U Barceloni je aktivno radila s opernom legendom do njezinih posljednjih dana života i ona je mnogo utjecala u izgradnji mlade umjetnice i na njezinu tehniku pjevanja.

Tamara je nedavno imala nastup u Barceloni  u teatru ’De Sarria’ s poznatim španjolskom dirigentom i pijanistom Rikardom Estradom  i predstavljena je španjolskoj publici  kao posljednji student Montserrat Caballe.

Tamara inače aktivno surađuje s Ruskim kulturnim centrom ’’Puškin house’’ u Londonu za koje je imala nekoliko koncerata. Izdvojila bi sudjelovanje na Medtner festivalu i koncert u čast obitelji Romanov. (2017,2019)

U Londonu je nastupala u Briten Teatru, Amarilis Fleming Hall-u s ulogama Anne u Merry Wives of Windsor, Grofice u Le Nozze di Figaro, Romilde u Serse, Helene u Midsummer night’s dream.

Od nastupa u regiji izdvaja se solistički koncert u Gradskoj kući Novog Sada  prošle godine i nastup u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu u okviru opernog Gala koncerta ’’Svet u operi, opera u Svetu’’ u siječnju ove godine. ( 2018., 2019.).

Na poziv Kulturnog centra ’’Nikola Đurković’’, Tamara je imala i novogodišnji solistički koncert u crkvi Svetog Duha u Kotoru (2018.).

Na samom početku bavljenja solo pjevanjem, nastupila je s članovima Bečke filharmonije u okviru Salzburškog festivala na operskom projektu za mlade (u suradnji s Američko-Austrijskom fondacijom i Bečkom filharmonijom). Također, nastupila je s Pruskim komornim orkestrom u Beskovu, Njemačkoj pod dirigentskim vodstvom Franka Zahera.

Njezine početke također je obilježilo sedam prvih nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima u Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji kao i Specijalna nagrada- pobjednik festivala- Laureat internacionalnog natjecanja Bruna Špiler u Crnoj Gori.