Tivat se ponosi slikarima

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 21. kolovoza 2015. - 10:27
Autor: 

U sklopu festivala Purgatorije, u Zbirci pomorskog nasljeđa u Portu Montenegru sinoć je otvorena izložba pod nazivom „Tivatski slikari“, projekt NVO Matica Boke, Centra za kulturu Tivat i Porta Montenegra.

Uvodnu riječ dao je PR menadžer Porta Montenegra, Danilo Kalezić: „Ovo je jedna zaista vrijedna i nama vrlo važna izložba, izložba koju će za desetak dana imati priliku da vidi kako inostrana nautička klijentela Porto Montenegra tako i svi građani, turisti i uopšte ljudi koji uživaju u lijepoj umjetnosti“.

 „Čovjek je riješio da nacrta svijet. Dugo godina ispunjavao je taj prostor iscrtavajući pokrajine, kraljevstva, planine, mora, obalu, ostrva, ribe, instrumente, zvijezde, konje i ljude. Pred samu smrt shvatio je da taj lavirint, koji je strpljivo ugradio, iscrtava linije njegovog samog lika, riječi su čuvenog Borhesa, koga smo naveli na samom početku Monografije tivatski slikari, koja je ustvari epilog ove izložbe večeras u Porto Montenegru“,  rekao je predsjednik UO Matice Boke Željko Komnenović.

Izložbu je otvorio producent Centra za kulturu Tivat, Neven Staničić, koji se osvrnuo na povijest likovne umjetnosti u Tivtu: „Tivat je vrlo specifičan grad kada je umjetnost u pitanju. Interesantno je da je likovna scena posljednja zaživjela od svega drugoga; poslije Drugog svjetskog rata likovna scena zaživjela je 1976. godine sa prvom izložbom likovnog salona Tivat. Izlagalo je sedam umjetnika. Nakon toga, 1983. godine osnovano je Likovno društvo, koje je kasnije postalo individualno, što likovna umjetnost sama po sebi i jeste“. Staničić je naglasio da Tivat danas više cijeni likovne umjetnike nego što je to nekada bilo.

Na izložbi je predstavljeno stvaralaštvo 20 tivatskih slikara: Anta Peana, Miljenka Sindika, Ivana Kneževića, Ljubomira Popadića, Momčila Macanovića, Ivice Aranđusa, Borisa Dragojevića, Zorana Krute, Hane Mirkov, Borisa Papovića, Milice Rajčević, Andree Ivande Rocheaux, Vladimira Jovićevića, Tanje Matković, Dragana Peričića, Boža Prodanovića, Milanke Sredanović, Rade Ivanković, Vasa Stanjevića i Zorana Mujbegovića.

U glazbenom dijelu programa nastupila je mlada tivatska violinistica Milena Petković.