Sjednica Komisije za programske sadržaje na manjinskim jezicima RTCG-a

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 06. svibnja 2015. - 11:56
Autor: 

U četvrtak, 16. travnja  je u Podgorici održana sjednica Komisije za programske sadržaje na albanskom jeziku i jezicima drugih pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.  Sjednici su nazočili članovi Komisije: Amer Ramusović, Pal  Drešaj, Enisa Harović i Nedjeljka Sindik, kao i tajnica RTCG-a  Zorica Vujošević, te predstavnici manjinskih vijeća: predsjednik Bošnjačkoga savjeta Osman Nurković, tajnik Muslimanskoga savjeta Kadrija Kurpejović , tajnica Romskoga savjeta Ana Popović, član Romskoga savjeta Mensur Šalja i  predsjednik  Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore  Zvonimir Deković.

Predsjednica Komisije upoznala je predstavnike manjinskih nacionalnih vijeća s dosadašnjim radom Komisije i predstojećim izazovima. Predstavnici nacionalnih vijeća predložili su da se sastanci s predstavnicima  Komisija održavaju barem  jednom godišnje radi pravovremene razmjene informacija. Također su izrazili svoje neslaganje s pojedinim programskim koncepcijama  javnoga servisa, što se prije svega odnosi na nedovoljan broj sadržaja na predmetnim jezicima, koji su u službenoj uporabi u Crnoj Gori. 

Sastanak je iniciran nakon prijedloga koji je Milan Radović uputio  Komisiji Savjeta RTCG-a, a po kojemu ne bi bili zastupljeni svi predstavnici nacionalnih vijeća u Crnoj Gori. Predstavnici vijeća oštro se protive takvoj minorizaciji i marginalizaciji njihove uloge u medijskom prostoru državne radiotelevizije.

Zaključke sa sjednice objavljujemo u cijelosti, kao i prijedlog Milana Radovića. Napominjemo da sa službenim  informacija nismo dosad izlazili u javnost  jer nisu bile objavljene na stranicama Komisije, odnosno javnoga servisa.

Zakljucak sa  sjednice savjet RTCG

Predlog Komisija Milan Radovic