Simbolika boje – braun

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 17. listopada 2023. - 10:17
Autor: 

“I notice that Autumn is more the season of the soul than of nature.”

― Friedrich Nietzsche

 

Jesenje doba karakterizira opalo lišće, golo drveće, slojevito oblačenje, kao i neka melankolija,  koja se uvuče među ljudima. Široki spektar boja koje karakteriziraju  jesen variraju od žute, preko narančaste,  pa sve do braun boje. Posebnu pažnju u ovom jesenjem koloritu pridajemo braun boji, kao i svim njenim varijacijama: bež, smeđoj, kaki, oker...

Ovu boju najčešće karakteriziramo kao zemaljsku boju, pandan crnoj boji, ali u neku ruku prijatnija od nje, braun boja je boja konvencionalnosti i materijalne sigurnosti. Kako boja asocira na samu zemlju, odaje dojam čvrstine i stabilnosti. Vezuje se za sve  ono što priroda daje: zemlju, drveće i kamenje. Ipak,  ova boja ima dva suprotna značenja, od kojih jedno izaziva uživanje (u hrani), dok drugo izaziva gađenje (nekim prirodnim procesima). Kada kažemo da nas braun boja podsjeća na neku vrstu hrane, odmah se asociramo na čokoladu. Međutim,  kada smo kod jesenjeg perioda onda nas još par jestivih stvari asocira na kombinaciju braon boje i jeseni, a to su svakako kesteni, cimet, kava i kakao (odnosno topla čokolada). Ali,  koliko god bile prijatne i tople ove asocijacije, braun boja ima i suprotnu, negativnu simboliku koja je oprečna ovoj asocijaciji na hranu. Braun boja nekada može da asocira na izmet, a samim tim da izazove gađenje, kao i organsko raspadanje, a upravo to organsko raspadanje može da simbolizira  povlačenje u sebe, i vraćanje iskonskoj zemlji.

Braun boja simbolizira  jednostavnost, prirodu u njenom iskonskom obliku. Braun boja je boja kaluđerskih redova te nas ne čudi što su njihove odore bile braun boje, jednostavnih krojeva. U zapadnoj civilizaciji oker smeđa boja simbolizira  zemlju hraniteljsku, obilje i plodnost.

Gledajući boju kose žena, suprotno plavušama, brinete važe za žive i strastvene žene. U romanima muškarci sa smeđom kosom uvijek su prikazivani kao muževniji, darovitiji, i vatreniji od ostalih.

Da je braun boja, boja koja se smatra najrealnijom od svih, govori nam i to da je ona bez iluzija, bez raskoši, jednostavna i da odgovara nepatvorenoj realnosti. Ona je boja koja je neutralna, tercijarna boja, koja simbolizira  ozbiljnost, toplinu, podršku, oslonac, ali i težinu i nedostatak humora.

U likovnoj umjetnosti, chiaroscuro (svjetlo-tamno), tehnika koja se umnogome koristila za stvaranje dramatičnih kontrasta. Postizanje chiaroscuro tehnike dobiva se korištenjem uzastopnih glazura providnog braun.

U modi, u zavisnosti od koje nijanse braun, u monokromnim odjevnim kombinacijama, predstavljene su neke od najelegantnijih stajlinga.

U kombinaciji sa zelenom bojom, najprije asocira na drveće (pa i sami dječji crteži stablo je braun boje, dok je krošnja zelene boje), a čini poseban par zemaljskih boja. Kombinacija ove dvije boje, zaštitni je znak reciklaže, te često oznaku za reciklažu koja je zelene boje, možemo primijetiti na braun podlozi.

Ipak, vraćajući se na početak, onako kako je gledana kroz jesenji spektar boja, u kombinaciji sa žutom i rđavo narančastom daje najljepše prizore, koji su mnogi umjetnici prenijeli na platno, te jesenji pejzaži odišu nekom vrstom melankolije. A kako je jesen, kako Niče kaže, godišnje doba duše, braun boja je jesenja boja, a samim tim i boja duše, kojoj se nerijetko pripisuje i pomalo depresivno raspoloženje.

 

 Marija Saičić

Larousse - Mali rečnik simbola, Nanon Garden - Rober Olorenšo - Žan Garden - Olivije Klajn, Laguna, Beograd, 2011.

Rečnik psihologije umetničkog stvaralaštva, dr Vladislav Panić, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 1998.