Sedmi broj školskog lista „Eho“ u Gimnaziji Kotor

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 17. svibnja 2018. - 10:59

„Bliži se kraj još jedne školske godine koju je redakcija lista „EHO“ ispratila riječima i slikama koje predstavljaju školski život, grad u kome žive, pojedince koji su krenuli božijim putem umjetnosti i nauke. Na stranicama možete pročitati zašto je Držićev dundo Maroje bio ponovo među nama, kako su se naši učenici predstavili na Festivalu nauke u Kragujevcu, čijim se uspjesima ponosimo, kako se tradicija čuva poznavanjem narodnih igara, pjesama, dobrotske čipke i torte. Posebnu pažnju privlače, kao i do sada, poetski i prozni uzleti nadarenih učenika, njihovi crteži i fotografije. Nismo zaboravili ni stranice istorije koje su opomena za budućnost, najnovije domete i istraživanja u fizici i matematici, istraživanja iz oblasti medicine. Ostalo ostavljamo čitaocima da sami otkriju.

U vremenu „internet“ generacija koje nemaju dovoljno vremena da se posvete obrazovanju, niti su svjesne njegove važnosti, članovi redakcije koju su sačinjavali: Maria Rajman – glavni urednik, Katarina Živković, Martin Krivokapić, Stefan Lazarević i Ivana Lučev, sastajali su se od početka školske godine svake sedmice, satima tehnički osmišljavajući tekstove, razmjenjujući znanja i ideje koje su se rađale u trenutku. To su simbolično predstavili na naslovnoj strani na kojoj se vidi kako, poput Bokačovih mladića i djevojaka iz „Dekamerona“ čitaju, razgovaraju, druže se, u renesansnom ambijentu primorskog dvorišta. Njihov rad je pratila i usmjeravala profesorica maternjeg jezika i književnosti Sonja Golub-Klenak, glavni urednik lista.

O smislu i vrijednosti ovakvog stvaralačkog rada, najbolje govore uvodne riječi učenice Marije Rajman koje potvrđuju da biti učenik ne znači samo sjediti u klupi, već ispoljiti i druga svoja interesovanja i talente, učiniti nešto dobro za druge.

Časopis ima sedamdeset dvije strane i štampan je u hiljadu primjeraka“, piše u priopćenju prof. Sonje Golub- Klenak iz kotorske Gimnazije.